Gemeente Tilburg speelt in op zacht voorjaar: ‘Beplanting moet bijdragen aan biodiversiteit’

Publicatiedatum:

Weinig mensen zullen op dit moment klagen over het zachte weer. Ondertussen schuilt er wel een gevaar in. De biodiversiteit komt er door onder druk te staan. De gemeente Tilburg is er actief mee bezig als het aankomt op aanleg van natuurprojecten.

Door het zachte weer staat de natuur bij het begin van de lente al vol in bloei. In februari kwam vakblad Nature Today met een publicatie waarin stond dat lenteplanten gemiddeld een maand eerder in bloei staan dan vijftig jaar geleden. Dat ziet ook Rob van Dijk, stadsecoloog van de gemeente Tilburg. Het is een gevolg van klimaatverandering en dus een gegeven waarmee rekening moet worden gehouden in de toekomst. Dat gaat Tilburg doen via een beleidsplan. “We gaan binnenkort een nieuwe nota biodiversiteit vaststellen”, vertelt Van Dijk. “Het bloeistation begint eerder en daar moeten we denk ik ook met onze beplanting meer op inspelen in de openbare ruimte.”

Met die nota wordt niet alles al precies vastgelegd. Per project kijkt de gemeente naar de juiste invulling. “Het is een nota op hoofdlijnen. Daarin komen bijvoorbeeld voorwaarden in over de planten in de openbare ruimte, die altijd bij moeten dragen aan de biodiversiteit.” Van Dijk wijst op het project rondom het stadshuis. Daar zijn volgens hem nog te veel vaste planten, zoals siergrassen, aangeplant. “Die dragen niet zo heel veel bij aan de biodiversiteit. Vooral niet voor insecten. Dus daar mogen we nog wel meer aan doen.”

Bestuivers

De verandering in het bloeiseizoen heeft volgens Van Dijk de meest impact op die insecten, zoals bijen en hommels. Daar moet met de beplanting op in gespeeld worden. “Dat hoor je ook bij mensen van Wageningen Universiteit, zoals Arnold van Vliet. Zij hebben sterke vermoedens dat zwakke winters die we nu hebben, de insecten op dit moment aan het nekken zijn.” Insectsoorten komen te vroeg uit hun winterslaap en kunnen nog niet genoeg voedsel vinden. Daar speelt de gemeente op in door soorten aan te planten die de biodiversiteit versterken en daarmee tegelijkertijd de beestjes helpen.

Het grote gevaar schuilt nog in een mogelijke vorstperiode. Hoe vroeger in het seizoen planten opbloeien en insecten uitvliegen, hoe groter de kans nog bestaat op (strenge) vorst. “Zelfs als er nu nog een matige vorst komt, dan schat ik in dat het voor veel insecten een klap betekent. Voor de bloemen misschien niet meteen. Uiteindelijk hangt alles wel met elkaar samen natuurlijk.” De planten kunnen volgens Van Dijk iets beter tegen een kleine vorst, zeker als die niet lang duurt. “Het is vervelend voor een fruitboom als de bloesem bevriest, want dan komt er minder fruit aan. Alleen die boom die blijft wel staan. Het zijn met name die insecten en alles wat daar weer van afhankelijk is, zoals insecten etende dieren, die hebben daar het meest onder te lijden.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...