Ricardo D. wil de criminaliteit uit en schiet zijn baas dood: 14 jaar cel

Ricardo D is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn drugslabbaas Jeffrey R. Zo oordeelde de rechtbank afgelopen woensdag. Vorig jaar juni vuurde Ricardo 13 kogels richting Jeffrey af. Hij overleed ter plekke.  

Ricardo werkte 10 jaar lang als ‘kok’ in een drugslab van Jeffrey, maar wilde graag het criminele wereldje uit. Het samenstellen van synthetische drugs is nauwkeurig werk, deze ‘koks’ zijn schaars en dus wilde Jeffrey hem niet laten gaan. Hij steekt zijn auto in de fik en bedreigd hem met de dood. Op 25 juni spraken de twee af op het woonwagenkamp waar Ricardo woonde om het uit te praten. De dag ervoor schaft Ricardo een wapen aan. 

“dan doen we het zelf wel”

Familielid Jeffrey tegen de rechter

Op het kamp aan De Vinnen in Maarheeze komt Jeffrey eind van die middag met een vriend aanrijden. Ricardo dacht te zien dat hij een beweging naar zijn oksel maakte en ging ervan uit dat hij een wapen zou trekken, zo herhaalt de rechter. De moeder van de vermoorde Jeffrey begint in de rechtbank te huilen. Ricardo schrok en schiet richting de auto, verklaarde hij aan de politie. Bijrijder Kevin S. werd in zijn been geschoten, hij komt er met een flinke verwonding van af. 

De straf is lichter dan de 20 jaar cel die het openbaar ministerie had geëist. De poging tot moord op de bijrijder Kevin is namelijk niet bewezen, zo verklaard de rechtbank. De schoten waren bedoeld voor Jeffrey en Ricardo had niet gerekend op Kevin. Het was dus niet met voorbedachte raad en daarom wordt het gekwalificeerd als poging op doodslag en niet op moord.

De nabestaanden van Jeffrey reageerden woest op de uitspraak. De rechter was nog niet uitgesproken en de familie schoot overeind. Ze verlieten verontwaardigd de zaal. “Dan doen we het zelf wel”, riep een van hen. 

uitgelichte foto- ANP Remko de Waal

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...