Den Bosch kleurt blauwwit

DEN BOSCH – Als je in het voorjaar door Den Bosch loopt, zie je op elke straathoek blauwwitte vlaggen verschijnen. Dit heeft te maken met één belangrijke vrouw die in die periode in het zonnetje wordt gezet. “Meimaand is Mariamaand,” vertelt koster Wim van de Sint-Jan Kathedraal. 

Dat betekent dat deze maand de katholieke kerk de Zoete Lieve Vrouw Maria eert. Een van de manieren om dat te doen is via een vlag. “Je kunt ze kopen als je genoeg motivatie hebt om Maria te eren,” vertelt een vrijwilliger van de kathedraal. Daarna kun je ze aan de vlaggenstok van je eigen huis bevestigen, waardoor de straten er feestelijk uitzien. “Deze vlag is blauwwit omdat dat de symbolische kleuren van Maria zijn,” vertelt koster Wim.  

Mariakapel

In Den Bosch pakken ze hier groots mee uit omdat de Sint-Janskathedraal een Mariakapel is. Ook is het de grootste kathedraal van Nederland. Waarom Maria specifiek in mei wordt vereerd, is nog een lastige kwestie. Sommigen verwijzen hierbij naar oude Romeinse of Germaanse feestdagen, maar volgens de koster staat de Maria meimaand in verband met Moederdag. 

Bedevaart

Naast de vlag, zijn er nog meer manieren om in mei de Heilige Maagd Maria te vereren. Sommige katholieken doen dit bijvoorbeeld door een bedevaart naar de Sint-Jan Kathedraal te maken. Hierbij leggen ze te voet een route af, waarbij ze de eerste uren in stilte lopen. “Op die manier kun je je hart openen en goed nadenken,” laat koster Wim weten. Hoelang die route is, bepaald iedereen voor zich.

Extra diensten

Ook zijn er extra missen die je kunt bijwonen. Wim vertelt dat het rond mei altijd drukker is in de kerk. “Afgelopen zondag hadden we, verdeeld over drie diensten, ongeveer 1700 aanwezigen.” Kun je hier niet bijzijn, dan kun je de diensten altijd nog online volgen via een livestream. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55