Deze rechtenstudent staat vandaag op de kieslijst: ‘Ik heb al ervaring met campagne’

Publicatiedatum:

Rechtenstudent Antje Beers (21) is kandidaat voor het CDA op plek 36. Hoe komt een student op een kieslijst terecht? Onervaren is ze in ieder geval niet. Eerder stond ze al op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen en is ze burgerraadslid in haar woonplaats Breda. “Mijn ouders waren niet verbaasd.

“Ik ben als rechtenstudent vooral geïnteresseerd in staats- en bestuursrecht”, vertelt Beers. Ze is al een tijdje lid van het CDA en solliciteerde afgelopen zomer als kandidaat. “Er waren twee rondes. Je had als eerste een gesprek. Als je doorging, kreeg je een cursusdag. Daarna ging je debatteren en waren er talkshows. Je moest die dag laten zien hoe je presteert.” Er waren 300 sollicitaties, maar in totaal konden er acht jongeren op de kieslijst. Toch vindt Beers niet dat er te weinig jongeren op de lijst staan: “Het CDA heeft echt een jonge lijst.”

Het CDA is een partij die vooral kiezers uit de regio trekt: “Veel kandidaten kwamen uit de Randstad, dus had ik ook een grotere kans omdat ik uit Brabant kom”, vertelt de Bredase. Deze voorspelling werd waargemaakt toen ze plek 36 kreeg op de lijst van het CDA. 

Middenpartij 
De keuze voor het CDA was snel gemaakt. “Ik heb echt gekozen voor de normen en waarden. Je ziet het nu ook: je hebt links en rechts, daardoor wordt het heel gepolariseerd. Het CDA is echt een middenpartij.” De student wil zich vooral inzetten voor verbetering van de woningbouw en het openbaar vervoer. “Met het openbaar vervoer ben ik al heel lang bezig. Naar het ov gaat er nu structureel extra geld, maar dat moet meer worden. In de regio verdwijnen buslijnen, die rijden niet meer. Als je geen auto hebt, word je opgesloten in je dorp. Ook moet het ov betaalbaarder worden.” In de woningbouw zijn er ook flinke veranderingen nodig. Beers vindt het belangrijk dat er meer middenhuur- en koopwoningen voor starters komen. 

Verder pleit ze voor meer jongeren in de Kamer, maar dan wel in grote fracties. “Stel je hebt een fractie van vier zetels, dan krijgt die jongere zonder ervaring veel dossiers en een hele grote portefeuille. Dat is voor een jonge kandidaat niet verstandig. Je moet er een beetje rustig in komen.” 

Campagne 
Vrienden en familie van Beers waren niet heel verrast met de kandidaatstelling. “Mijn ouders en vrienden vonden het heel bijzonder. Ze vinden het nog steeds heel speciaal, maar ik heb eerder al meegedaan met de Provinciale Statenverkiezingen. Toen stond ik op plek zeven en had ik al een hele campagne al gevoerd.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...