Slotdebat en laatste peilingen komen te laat voor kiezers in het buitenland

ROME/TILBURG – Alle debatten van de afgelopen dagen zijn niet besteed aan de Nederlanders die momenteel in het buitenland verblijven. Die hebben afgelopen vrijdag al hun stembiljet bij de ambassade af moeten geven.

Tenzij je het op een andere manier hebt geregeld, bijvoorbeeld via een volmacht aan een vriend of een van je ouders. Dan kun je wel je keuze af laten hangen van de reactie van Wilders op Jetten, de stellingen van Marijnissen of de standpunten van Yeşilgöz.

Dat laatste geldt voor Isabel Berentsen. Zij is studente politicologie en woont tijdelijk in Rome. Ze heeft zich de afgelopen tijd zoveel mogelijk in de verkiezingen verdiept. ,,Ik heb veel debatten teruggekeken en alle ontwikkelingen gevolgd via sociale media. Je moet je hier wel echt zelf motiveren om je in de partijen te verdiepen. Flyers en posters zie je bijvoorbeeld niet op straat.”

Toch gebeurt dat volgens Berentsen veel. Onder Nederlandse studenten om haar heen leven de verkiezingen enorm. ,,Ik ga om met 23 andere Nederlanders en we hebben het veel over de verkiezingen. Iedereen is van plan om te gaan stemmen.”

Hoe goed studenten zich in de verkiezingen verdiepen, verschilt volgens Berentsen wel. ,,Ik merk dat andere politicologie-studenten ook heel actief zijn en peilingen analyseren. Andere studenten vullen bijvoorbeeld enkel een kieswijzer in.”

Tactiek

Tactisch stemmen is deze verkiezingen populair, ook onder de Nederlandse studenten in Rome. Maar waar in Nederland veel mensen na het laatste slotdebat en de laatste peilingen toch nog wisselen van partij, kan dat voor studenten in het buitenland niet meer.

Dat zorgt bij sommigen voor spijt in hun keuze. ,,Er zijn wel studenten die na de laatste peilingen anders hadden willen stemmen dan dat ze hebben gedaan, maar dat gaat niet meer”, aldus Berentsen.

Deze kiezers kunnen niets anders doen dan afwachten wat de uitslag gaat worden en dat is best spannend. ,,Ik vind deze verkiezingen echt spannender dan ooit. Er staan zoveel partijen dicht bij elkaar. Ik ben heel benieuwd wat de uitslag gaat worden.”

Foto: Isabel Berentsen

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...