Bananen tussen de drugs in de Vlissingse haven

In de haven van Vlissingen werd meer drugs gesmokkeld dan verwacht. Afgelopen jaar ging dit om 6300 kilo extra. Dat meldt RTL Nieuws. De locatie is een stuk populairder bij drugsmokkelaars dan gedacht. In totaal gaat het om 17.866 kg in 2023. Deze extra kilo’s zijn in beslag genomen in het buitenland en terug getraceerd naar de haven van Vlissingen.

Import risico

De politie geeft aan dat Vlissingen te maken heeft met risicovolle goederenstromen. Zo arriveert veel vers fruit uit Latijns-Amerika. Deze fruitlijnen worden misbruikt voor grootschalige cocaïnesmokkel. Hier speelt corruptie onder havenmedewerkers een rol in. Vorig jaar is de Zeehavenpolitie gestart met surveilleren van de zeehaven van Vlissingen. “Misschien lijkt Vlissingen een kleine zeehaven, tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen. Breder kijkend maakt Vlissingen onderdeel uit van de ‘havendelta’ van Noordwest-Europa. Er meren jaarlijks zo’n 6000 zeeschepen aan”

Bananen

Er worden vaker cocaïneladingen onderschept die tussen de bananen verstopt zitten. Zo werd er in november een lading onderschept met een straatwaarde van ongeveer 246 miljoen euro. In Vlissingen wordt het grootste deel van de bananen voor Europa afgehandeld. 

Extra inzet

Tegen RTL Nieuws zei Bas van Tillaar, burgemeester van Vlissingen, dat de capaciteit verder uitgebreid moet worden. ‘Dan denk ik toch minstens aan een verdubbeling van de havenpolitiecapaciteit.’ De zeehavenpolitie richt zich naast drugs ook op meerdere vormen van criminaliteit. Zij surveilleren de haven, doen opsporingsonderzoeken en maken analyses.

Omslagfoto: ANP IRIS VAN DEN BROEK

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...