Gemeente Utrecht breidt doneerringen uit naar de binnenstad

De gemeente Utrecht gaat de doneerringen, ook doneerbeugels genoemd, uitbreiden naar prullenbakken in de binnenstad. Dit is de uitkomst van de pilot in 2023. Met de uitbreiding willen ze het openbreken van prullenbakken voorkomen en aan de hoge vraag naar statiegeld tegemoetkomen. Andere gemeenten breiden nog niet uit. 

Vanaf juni 2023 werden er 32 doneerringen, of doneerbeugels genoemd, geplaatst op vuilnisbakken in het Lepelenburg en het Griftpark. De beugels hebben acht gaten voor blikjes en flesjes met statiegeld. Zodat de mensen die het geld nodig hebben het statiegeld kunnen innen. Het doel van de pilot is het stimuleren van recyclen en het voorkomen van rommel. 

Openbreken voorkomen

Om te voorkomen dat prullenbakken worden opengebroken door de statiegeldverzamelaars, worden er nieuwe beugels geplaatst in de binnenstad van Utrecht. “We willen kijken of ze bijdragen aan het tegengaan van het openbreken van afvalbakken door mensen die naar blikjes en flesjes voor statiegeld zoeken”, vertelt Marit van Kooij, woordvoerder van wethouder Susanne Schilderman.

Veel vraag naar statiegeld

Uit de pilot blijkt dat het in Utrecht netjes is rondom de prullenbakken met de doneerbeugels, en de beugels worden voor geen ander afval gebruikt dan statiegeld flesjes en blikjes. 

Uit een enquête onder recreanten en observaties van de Schone Stadscoaches blijkt dat de vraag naar lege flesjes en blikjes hoog is. Statiegeldverzamelaars nemen de flesjes mee of vragen er naar, voordat de flesjes in de beugels belanden. 

Andere steden 

Het college van B&W benadrukt in een brief aan de raad dat er in de parken anders wordt gerecreëerd dan in de stad. “We kunnen daarom niets zeggen over de impact van de beugels in de andere delen van de stad”, schrijft het college. 

Uit de pilot van Eindhoven bleek dat de beugels voornamelijk gebruikt worden voor ander afval, en het rommelig is rondom de bakken. In Leiden worden de beugels beperkt gebruikt. Beide gemeente breiden de pilot niet uit. 

Uitgelicht: ANP/ Ramon van Flymen

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...