Een te hoge drempels voor jongeren die duurzamer willen leven

Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat 60% van de jongeren vinden dat ze klimaatbewuster zouden moeten leven. Maar ze weten niet goed hoe ze dit het beste kunnen doen. Volgens de Jonge Klimaatbeweging ligt de drempel om duurzamer te leven voor jongeren te hoog.

In 2023 bleek dat jongeren tussen de 18 en 25 jaar zichzelf minder klimaatbewust vinden leven dan dat oudere leeftijdsgroepen dat van zichzelf vinden. Jongeren geven zichzelf gemiddeld een 6.2 voor hun klimaatbewustzijn, terwijl oudere groepen gemiddeld een 7 scoren. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het kader van de Landelijke Jeugdmonitor op basis van cijfers uit het onderzoek Belevingen 2023. 

Volgens Dion Huidekooper, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, is het lastig voor de meeste jongeren om klimaatbewuster te gaan leven: “Het onderzoek van het CBS toont wat ons betreft aan dat drempels om een duurzame keuze te maken moeten worden verlaagd. Waar deze drempels al lager zijn, doen jongeren het over het algemeen al beter. Zoals het reizen met openbaar vervoer en meer vegetarisch eten.” Er zijn verschillende duurzame uitdagingen die jongeren ervan kunnen weerhouden om duurzamer te leven, die de politiek kan aanpakken zoals: duurzamer reizen, duurzame initiatieven voor financiële obstakels en jongeren betrekken bij besluitvormingsprocessen rondom duurzaamheid.

Onbewust toch klimaatbewust

Uit het onderzoek blijkt ook dat 60% van de jongeren zelf vindt dat ze klimaat bewuster zouden moeten leven, maar vaak niet weten hoe ze dat moeten doen. Sytze Fortuin (17) is een jonge klimaatactivist en zet zich in voor de Klimaatbeweging. Volgens hem vinden veel jongeren het moeilijk om in te zien wat hun eigen acties voor goede impact hebben op het klimaat. “Vaak zijn jongeren klimaatbewuster bezig dan dat ze zelf denken.”

Volgens Fortuin kunnen kleine individuele acties al helpen, zoals vaker met het openbaar vervoer reizen dan met de auto of het vliegtuig. Maar is het onmogelijk om als jongere generatie alleen het verschil te maken. Fortuin: “Onze generatie kan het gesprek aanjagen en opstarten, maar het is belachelijk dat een tiener de oudere generatie moet aanmoedigen om de aarde te beschermen. Jongeren hebben minder macht, impact, geld en keuzevrijheid. ”  

Vlieggedrag
Jongeren vertoonden in 2023 over het algemeen minder milieuvriendelijk gedrag dan ouderen, vooral wat betreft hun vlieggedrag. Van de jongere van 25- 35 jaar geeft minimaal 30 % aan zeker bereid te zijn minder te gaan vliegen. Maar 6,5% gaf in het onderzoek aan bereid te zijn volledig te stoppen met vliegen. Volgens Huidekooper zijn duurzame reiskeuzes vaak nog onaantrekkelijk voor jongeren. “Jongeren zien op sociale media constant advertenties voor vliegvakanties die binnen een paar muisklikken te boeken zijn, terwijl het vele malen ingewikkelder is om een internationale treinreis te boeken en je daar meestal ook een veelvoud voor moet betalen. In tijden van klimaatcrisis is dat onbegrijpelijk.” Volgens de Jonge Klimaatbeweging ligt de aanpak bij de politiek. Zij moeten de komende tijd fors gaan investeren in duurzamere alternatieven, zoals snelle internationale treinen, die een duurzame levensstijl mogelijk maken.

Hoe klimaat bewust leven de jongeren in Tilburg?

Uitgelichte afbeelding: ANP/ Evert Elzinga

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...