Mbo’ers kiezen vaker doorstuderen ondanks groeiend aantal vacatures

Publicatiedatum:

Mensen met een mbo-niveau slaan tegenwoordig steeds meer openstaande vacatures af. Bedrijven zijn wanhopig op zoek naar mbo-personeel op de Nationale Vacaturebank. ,,Er is nog altijd een tendens dat leerlingen zo ‘hoog’ mogelijk geschoold willen zijn”, geeft onderwijskundig adviseur Michel Jehee aan.

Van de ongeveer 100.000 vacatures zijn meer dan de helft op zoek naar mbo’ers: het gaat om 61.768 banen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Vacaturebank. Volgens Jehee staat de Nederlandse arbeidsmarkt al geruime tijd onder druk. Vooral in de branches van praktijkberoepen. Voor bedrijven die mbo-vacatures open hebben staan, wordt het nog moeilijker gemaakt. Veel van die vacatures vereisen namelijk verschillende specialisaties.

‘Hoog’ mogelijk geschoold

Leerlingen in het voorgezet onderwijs kiezen tegenwoordig niet meer snel voor een mbo-opleiding. Met als gevolg dat er schaarste ontstaat. ,,Er is nog altijd een tendens dat leerlingen zo ‘hoog’ mogelijk geschoold willen zijn. Ouders stimuleren dat zeer. Ook willen studenten met mbo-niveau 4 vaak doorstuderen en een hbo-opleiding volgen”, vertelt Jehee. Maar het onderwijs is nu zelf bezig om bredere trajecten te ontwikkelen, zodat er flexibiliteit ontstaat. Zo kunnen mbo’ers breder inzetbaar zijn.

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden die bedrijven bieden aan mbo’ers speelt ook een rol. Jehee geeft aan dat het bedrijfsleven moeite heeft om goed personeel aan te nemen, door de voorwaarden die firma’s stellen. ,,Dat kan het bedrijfsleven zich ook zelf aantrekken. Zij vragen aan hun personeel om direct inzetbaar te zijn. Dat zijn vaak hele gerichte taken die uitgevoerd moeten worden. De banen op mbo-niveau hebben daarnaast stelstelmatig slechtere arbeidsvoorwaarden gekend, in vergelijking met hbo of wo banen.” Zo bieden hbo-vacatures sneller een vast contract aan. Terwijl op mbo-niveau het vaker gaat om instapbanen met een tijdelijk contract.

Om mbo’ers toch nog aan te kunnen trekken, verschaffen veel werkgevers gratis omscholingstrajecten. Sollicitanten die een nieuw beroep of vak willen volgen, kunnen binnen een korte tijd de opleiding doen en daarna gelijk aan de slag gaan in het werkveld. Er wordt daarbij vaak een algeheel salaris aangeboden. Als het aan Jehee ligt, is het een kwestie van tijd dat het bedrijfsleven werknemers uit het buitenland gaat aantrekken. Want het is belangrijk dat er ook mensen beschikbaar zijn voor praktijkberoepen. ,,Zonder theorie is de praktijk blind, theorie zonder praktijk is enkel voor genieën”, aldus Jehee.

Uitgelichte foto: ANP/Koen van Wees

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...