Een van oorsprong christelijk feest, maar viering vaak zonder christenen 

Publicatiedatum:

Halloween staat weer voor de deur. De feestdag is oorspronkelijk van christelijke afkomst, maar veel christenen vieren geen Halloween. Sinds de jaren ‘80 werd Halloween geïntroduceerd in Nederland. Sinds de introductie wordt op de feestdag gemengd gereageerd.   

“Vanaf het moment dat de feestdag naar Nederland kwam, was er door een groep al kritiek. Deze groep bestaat vaak uit christenen, die heel luid laten weten dat zij geen Halloween vieren”, verteld William Arfman, assistent professor sociologie van religie. “Dit komt dan door principiële bezwaren die ze hier tegen hebben. Halloween gaat over monsters of duivels, menig mens noemt het zelfs het feest van de duivel. Hier zijn christenen geen fan van. Maar er zijn net zoveel christenen en andere gelovigen die geen probleem hebben met het feest.” Ook zijn er mensen die niet religieus zijn maar wel deze feestdag vieren, omdat het een wereldse feestdag is. Zo blijft Halloween wel gevierd door de mensen die zich hiermee verbonden voelen. 

Oorsprong 

Als je historisch gaat kijken heeft Halloween een christelijke oorsprong. Het stamt af van ‘all hallows eve’, wat Allerheiligen avond betekend. Op deze avond aanbidden zij al hun heiligen.  In de historie was de avond vóór een feestdag heel belangrijk, zeker in de tijd dat mensen nog niet altijd vrij hadden op een feestdag. De traditie om Halloween te vieren komt hiervandaan, maar veel christelijke mensen zijn zich hier niet van bewust. “Vaak zien zij alleen een Amerikaans feest of een feest dat gaat over duivelse dingen. In de tijd van nu gaan kinderen langs de deur om snoep op te halen, maar historisch gezien werd er bij de deur gezongen voor de zielen van overleden familieleden. Hierdoor zouden mensen sneller in de hemel belanden en voor het zingen zouden zij eten krijgen”, aldus professor Arfman.  

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...