Een van oorsprong christelijk feest, maar viering vaak zonder christenen 

Halloween staat weer voor de deur. De feestdag is oorspronkelijk van christelijke afkomst, maar veel christenen vieren geen Halloween. Sinds de jaren ‘80 werd Halloween geïntroduceerd in Nederland. Sinds de introductie wordt op de feestdag gemengd gereageerd.   

“Vanaf het moment dat de feestdag naar Nederland kwam, was er door een groep al kritiek. Deze groep bestaat vaak uit christenen, die heel luid laten weten dat zij geen Halloween vieren”, verteld William Arfman, assistent professor sociologie van religie. “Dit komt dan door principiële bezwaren die ze hier tegen hebben. Halloween gaat over monsters of duivels, menig mens noemt het zelfs het feest van de duivel. Hier zijn christenen geen fan van. Maar er zijn net zoveel christenen en andere gelovigen die geen probleem hebben met het feest.” Ook zijn er mensen die niet religieus zijn maar wel deze feestdag vieren, omdat het een wereldse feestdag is. Zo blijft Halloween wel gevierd door de mensen die zich hiermee verbonden voelen. 

Oorsprong 

Als je historisch gaat kijken heeft Halloween een christelijke oorsprong. Het stamt af van ‘all hallows eve’, wat Allerheiligen avond betekend. Op deze avond aanbidden zij al hun heiligen.  In de historie was de avond vóór een feestdag heel belangrijk, zeker in de tijd dat mensen nog niet altijd vrij hadden op een feestdag. De traditie om Halloween te vieren komt hiervandaan, maar veel christelijke mensen zijn zich hier niet van bewust. “Vaak zien zij alleen een Amerikaans feest of een feest dat gaat over duivelse dingen. In de tijd van nu gaan kinderen langs de deur om snoep op te halen, maar historisch gezien werd er bij de deur gezongen voor de zielen van overleden familieleden. Hierdoor zouden mensen sneller in de hemel belanden en voor het zingen zouden zij eten krijgen”, aldus professor Arfman.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...