Rondje langs de Europese velden

Deze week volgden Mike Versluis en Jim de Roock de Nederlandse voetbalclubs in de Europese competities. PSV en Feyenoord zijn actief in de Champions League, Ajax speelt in de Europa League en AZ Alkmaar is dit seizoen actief in de Conference League. de Roock en Versluis nemen je mee langs de Europese wedstrijden.

PSV speelt gelijk in en tegen Lens

Het Eindhovense PSV heeft in de 3e groepswedstrijd in de Champions League niet weten te winnen. De ploeg van trainer Peter Bosz speelde met 1-1 tegen het Franse RC Lens. De Eindhovenaren wisten na een stroef begin in de 27e minuut voor het eerst gevaarlijk te worden.

Een goede individuele actie van vleugelaanvaller Hirving Lozano, resulteerde uiteindelijk in een schot tegen de binnenkant van de paal. De thuisploeg wist een rebound tegen te houden en wist daarmee de ruststand op 0-0 te houden.

PSV kwam flitsend uit de kleedkamer en wist binnen 10 minuten het net te vinden. De Belgische vleugelaanvaller Bakayoko kwam naar binnen en schoot met een droge knal de 0-1 tegen te touwen. Alleen konden de Eindhovenaren niet lang genieten van deze voorsprong. Een scherpe voorzet van de rechterkant werd op sublieme wijze, door RC Lens-spits Wehi achter PSV-goalie Walter Benitez geschoten.

In de slotfase wisten zowel RC Lens en PSV nog tot kleine kansen te komen, maar gevaarlijke kansen bleven uit. Door dit gelijkspel blijft PSV steken op de laatste plaats in de poule. De Eindhovenaren hebben 2 punten uit 3 wedstrijden behaald.

Naast dat PSV niet wist te winnen in Frankrijk, kan de Eindhovense club ook flinke boetes verwachten van UEFA. Fans van RC Lens en PSV Eindhoven raakte slaags met elkaar rondom de stad. Ook misdroegen de fans uit Eindhoven zich in het uitvak van het stadion. Ze braken stoeltjes af en gooiden die, samen met het nodige vuurwerk, in het naastgelegen vak met de supporters van RC Lens.

Tim Slegers is PSV-supporter en was meegereisd naar het Franse stadje. Volgens hem was de sfeer erg gemoedelijk. ‘’Er was een hele goede sfeer in het hele stadion. Ik had persoonlijk nog niks mee gekregen van ongeregeldheden buiten het stadion voor de wedstrijd, omdat ik (net als een groot deel van de rest van de fans) al binnen was. Toen ik in de rust naar het toilet ging, kwam ik terug en zag ik dat er met een stoeltje (over en weer) en een brandend voorwerp werd gegooid.’’

Slegers vervolgd: ‘’Ook na de wedstrijd heb ik niks van vijandigheid ervaren of meegemaakt. Ik denk dat (zoals vaker) een kleine groep het heeft verpest voor de meerderheid, want om mij heen was het zeer gemoedelijk.’’

Bron: ANP

Feyenoord koploper in Champions League na winst op Lazio

Feyenoord heeft de derde groepswedstrijd winnend weten af te sluiten. De Rotterdammers wonnen in een kolkende Kuip van het Italiaanse Lazio. In de 25e minuut wist de spits in bloedvorm Santiago Gimenez, de 1-0 tegen de touwen te schieten. Na een beraad tussen de scheidsrechter en de VAR werd het doelpunt afgekeurd.

Lang hoefde Feyenoord niet te treuren om de afgekeurde goal. Een subtiele pass van Mats Wieffer bereikte Santiago Gimenez. De spits draaide makkelijk weg en schoot met een subtiele voetbeweging de 1-0 achter de goalie van Lazio. De 1-0 zorgde voor een orkaan van geluid in de Kuip.

Net voor rust wisten de Rotterdammers de voorsprong te verdubbelen. Vleugelspeler Calvin Stengs gaf de bal terug richting de rand van het 16-metergebied. Deze bal kwam aan bij middenvelder Ramiz Zerrouki en die wist op zijn beurt de assist van Stengs, tot doelpunt te promoveren.

Een kwartier na rust kreeg de uitploeg de eerste kans. De Italianen kwamen na een snelle omschakeling voor het goal van Feyenoord. De keeper van Feyenoord wist de bal nog wel te keren, maar deze kwam terecht in de voeten van invaller Castellanos. Hij schoot voor open goal hoog over, waardoor de stand 2-0 bleef.

Feyenoord gooide de wedstrijd een kwartier voor tijd, definitief in het slot. Middenvelder Quinten Timber schoot op goal, maar Lazio-keeper Provedel wist deze te keren. De rebound was voor de oplettende Santiago Gimenez. Die profiteerde hier optimaal van en schoot zijn tweede doelpunt van de avond binnen.

Kort voor tijd kreeg Lazio nog een penalty. Een domme overtreding van vleugelverdediger Lopez op spits Castellanos, gaf de Duitse arbiter Stieler geen andere keus dan de bal op de stip te leggen. Routinier Pedro wist de penalty te verzilveren en daarmee de eretreffer voor de Italianen te maken.

Feyenoord leidt na drie wedstrijden met 6 punten in de poule. Lazio staat op de derde plaats met 4 punten. De overige teams in de poule, Atletico Madrid en Celtic speelden 2-2 gelijk. Hierdoor komt Atletico Madrid op de tweede plek met 5 punten. Het Schotse Celtic staat laatste met 1 punt.

Bron: ANP

AZ hard onderuit tegen Aston Villa

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van de thuisploeg. De Alkmaarders kwamen doormiddel van een vlot lopende aanval tot het goal van de Engelsen, maar wisten deze kans niet te verzilveren. Uiteindelijk waren de Engelsen die vijf minuten later, de wedstrijd wisten open te breken.

De uitploeg profiteerde in de twaalfde minuut van een foutieve pass van AZ. Na een snelle combinatie, was het buitenspeler Leon Bailey die de 0-1 voor Aston Villa binnenschoot. De 0-1 zorgde voor veel tumult in het stadion, omdat Bailey de bal met de hand meenam. Desondanks werd de goal niet afgekeurd en bleef het doelpunt staan.

In de 23e minuut wisten de Engelsen voor de tweede keer het net te vinden. Een foutieve pass van AZ-middenvelder Sven Mijnans gaf de uitploeg de uitgelezen kans. Na een snelle combinatie werd middenvelder Youri Tielemans in scoringskans gezet. De Belg profiteerde optimaal en zorgde voor een stabiele 0-2 voorsprong.

Een fout in de verdediging van Aston Villa gaf AZ de kans om terug te komen in de wedstrijd, maar spits Vangelis Pavlidis wist hier niet van te profiteren. De Griekse spits schoot wild over. Kort voor rust wist Pavlidis alsnog het net vinden. Alleen werd dit doelpunt afgekeurd, vanwege buitenspel.

Zes minuten na rust werd de wedstrijd definitief beslist. Aston Villa-spits scoorde een simpele intikker en zette daarmee de 0-3 op het scorebord. In de 56e minuut deed ook aanvoerder John McGinn nog een duit in het zakje. McGinn maakte met een glijdende beweging naar de bal, het vierde doelpunt voor de ploeg uit Birmingham.

In de 65e minuut maakte AZ de eretreffer. Een lange bal van aanvoerder Bruno Martins Indi kwam terecht bij vleugelaanvaller Ibrahim Sadiq. De vleugelspeler wist knap raak te schieten. Hierdoor kwam de stand op 1-4. De Alkmaarders kregen verder nog wat kleine kansen, maar wisten hier niet van te profiteren.

Door deze verliespartij staat de ploeg uit Alkmaar op 3 punten uit 3 wedstrijden. Hiermee nemen zij de laatste plaats in groep E in. Aston Villa staat op de 2de plek, met evenveel punten als koploper Legia Warschau. De Poolse club wist te winnen van het Bosnische HŠK Zrinjski Mostar. De laatstgenoemde staat op de voorlaatste plaats met evenveel punten als AZ.

Bron: ANP

Kansloos Ajax onderuit in Brighton

Ajax zakte gisteravond wederom door het ijs, ditmaal tegen Brighton & Hove Albion. De spelers en interim trainer Maduro wisten hun stempel niet te drukken in het duel tegen de club van oud-Ajacied Joel Veltman.

Veel wijzigingen in de opstelling waren er niet ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Utrecht, een week eerder. Wel opmerkelijk was de basisplaats voor keeper Diant Ramaj, die eindelijk zijn debuut mocht maken. Ook Hlynsson moest plaats maken voor Berghuis op het middenveld.

De Amsterdammers begonnen de wedstrijd compact en wachtten geduldig af. Brighton daarentegen nam vanaf het begin meteen de leiding. Ajax zakte ver terug op eigen helft en liet de Engelsen de eerste 25 minuten hun gang. Verdedigend oogde Ajax frisser dan onder Steijn. Ook Hato maakte een sterke indruk. De 17-jarige zette Joao Pedro gemakkelijk weg met een schouderduw in de zestien, waarmee hij de eerste gevaarlijke actie van Brighton wist te ontmantelen. Maar tevergeefs, want vlak voor rust kapte Mitoma het zestien meter gebied in en stuitte op Ramaj waarna de rebound voor Joao Pedro voor was. Wederom ging Ajax met een achterstand de rust in.

Vanaf dat moment waren de Amsterdammers gedwongen om uit hun schulp te kruipen en meer kansen te creëren. Maduro bracht in de rust daarom Hlynsson, maar wederom tevergeefs. Nog geen vijf minuten later wist Ansu Fati de marge te verdubbelen door weg te lopen bij Sutalo en de 2-0 binnen te prikken. Wat vooral opviel was het enorme gebrek aan zelfvertrouwen bij de Amsterdammers. Wanneer er ruimte was om naar voren te spelen werd gekozen voor de veilige bal terug. Brighton speelde met Ajax zoals de Amsterdammers dat in hun hoogtijd periode tegen Real Madrid deden.

Na de 2-0 bleven de Engelsen de bal rustig op de helft van Ajax rondspelen, als ware een rondo op een zondagmiddag bij de kelderklasse. De ploeg van Maduro sjokte er moedeloos achteraan en ook invallers Godts, Van der Boomen, Akpom en Vos wisten het tij niet te keren. Er werd zelfs nog geprobeerd 4-4-2 te spelen. Een systeem wat in Amsterdam verafschuwd wordt.

Desalniettemin zag Maduro gisteravond toch een lichtpunt: ‘Op verdedigend gebied hebben we de spelers wel wat gevraagd om uit te voeren en dat hebben ze gedaan.’ Zondag wacht Ajax de koploper van de Eredivisie. In het duel met PSV zal blijken of Maduro in staat is om een einde te maken aan de historische reeks van negen wedstrijden zonder overwinning. Twee weken daarna komt Brighton op bezoek in Amsterdam, ditmaal hoogstwaarschijnlijk onder leiding van de nieuwe interim-trainer: John van ’t Schip.