Een vuurwerkverbod- als dieren konden praten

0
79
NLD-20041004-DEN HAAG: Een vertroetelbeurt voor het huisdier. Bij de trimsalon van Jetty van der Hulst in Den Haag was het maandag, op Werelddierendag, extra druk. ANP FOTO/ROBERT VOS,NLD-20041004-DEN HAAG: Een vertroetelbeurt voor het huisdier. Bij de trimsalon van Jetty van der Hulst in Den Haag was het maandag, op Werelddierendag, extra druk. ANP FOTO/ROBERT VOS

De koude feestmaand staat al in volle bloei. Met de jaarwisseling voor de deur, zijn mensen weer op zoek naar kerstcadeaus en vuurwerk. Hoewel velen het jaar 2023 spetterend en kleurrijk af willen sluiten, is er één groep die geen positief woord over vuurwerk zou hebben: de dieren.

“December is geen feest voor honden en katten. Het is eerder een stressmaand.” Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf Dierenexpert Benji. Van de mensen die in hun winkel huisdiervoeding halen, heeft ongeveer zestig procent een hond of kat die last heeft van vuurwerk. Bij veel honden en katten uit dit zich in piepen of verstopplekken zoeken onder tafels en banken. “Sommige honden zijn zelfs zo bang voor vuurwerk, dat ze gaan braken.”

ANP FOTO/ROBERT VOS

Vuurwerkverbod op de Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen doet er volgens haar persvoorlichter alles aan om de dieren op hun gemak te stellen tijdens oud en nieuw. Met name een vuurwerkverbod draagt hieraan bij. Toch is er vorig jaar vuurwerk afgestoken op de bijbehorende camping. Volgens de persvoorlichter zorgt de Beekse Bergen er daarom voor dat de savannedieren goed in de gaten gehouden worden. Zo verblijven de dieren gedurende de jaarwisseling binnen en is er extra toezicht. Tot nu toe ervaren de beestjes nauwelijks stress aan de feestdagen.

Vuurwerk rond Burgers’ Zoo

Overdekte verblijven zijn ook belangrijke hulpmiddelen voor dierentuinen. Volgens de woordvoerder van Burgers’ Zoo verschilt de impact van vuurwerk per park. “Wij zitten buiten de stad, dus onze dieren hebben er gelukkig weinig last van. Ik heb bijvoorbeeld medelijden met de antilopen die midden in een woonwijk verblijven.”

Dierenexpert Benji is het eens met de Beekse Bergen en Burgers’ Zoo: als er ergens een vuurwerkverbod is, moet je je hieraan houden. “Het is belangrijk om ook tijdens de feestdagen aan onze dieren te blijven denken.”