Omar Dahmani op de Dag van de Persvrijheid

Voor de dag van persvrijheid gaf Omar Dahmani, schrijver, acteur en rapper uit Amsterdam Noord,  een workshop aan Fontys studenten over poëzie. Dahmani is onder andere bekend door een column die hij heeft geschreven voor 5 mei.  

“Vrijheid is een paradoxaal begrip. Als je vrijheid hebt, ontneem je dat weer van een ander”, vertelt Dahmani. “Het is een conflicterend begrip.”

“Ik vind dat persvrijheid een belangrijk goed en het is een privilege dat wij dat hier hebben in het westen, maar dat zelfs daarin je ook kan denken van ja er zijn alsnog grote mogendheden die daar invloed op uitoefenen.”

De workshop

Dahmani gaf een workshop aan een tiental studenten. Dankzij zijn achtergrond als docent Nederlands verliep alles soepel en was het een leerzame workshop. Voor een tactvol verloop van de workshop. Eerst vertelde Dahmani over vier belangrijke termen in de poëzie: een dichtregel, strofe, synesthesie en enjambement. Dit was een soort handleiding. 


“er zijn mensen 2 honderd jaar geleden die precies hebben geschreven wat je voelt”

Hierna volgde enkele minuten over het verdiepen en kennismaken met de poëzie. Dit gebeurde deels door middel van het lezen van meerdere poëziebundels.  Tien dichtregels die je aandacht trokken, noteerde je ergens.  De regels zijn daarna herschreven; verdraaide ze, voegde nieuwe woorden toe of een andere manier.

Op het eind hadden alle studenten een poëzie stuk geschreven naar aanleiding van de regels. Met wat trillende handjes werden ze een voor een keurig voorgelezen. Dahmani klonk trots op de werken die er waren gecreëerd.  

Wat betekent het begrip ‘persvrijheid’ voor jou? We vroegen het verschillende mensen tijdens de Dag van de Persvrijheid. Klik hier om de video te bekijken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...