Oud-journalist Irene Van de Ven: ‘Deel nare werkervaring altijd met anderen’ 

Irene van de Ven, docent aan de Fontys Journalistiek en oud-journalist van het Eindhovens Dagblad (ED), gaf vandaag twee sessies over persveiligheid. Dit deed ze voor de dag van de Persvrijheid op Fontys in Mindlabs. Ze vertelde over het voorkomen van onveilige situaties en hoe studenten kunnen reageren als deze zich wel voordoen. Tijdens de sessies waren alle stoelen bezet met studenten.

Van de Ven was de juiste persoon voor deze sessie want zelf heeft ze ook te maken gehad met intimidatie. Voor het ED moest ze een bewoner in een Brabants dorp interviewen, maar die was daar niet van gediend en werd agressief. Toen haar collega een gesprek begon over een ander onderwerp om de sfeer te verbeteren, schoot dat bij hem in het verkeerde keelgat. Hij pakte van de Ven bij haar bovenarm en sleurde haar mee naar zijn woning. 

Het voorval escaleerde verder niet, maar ze heeft wel spijt dat ze het niet gemeld heeft. Dat is ook wat ze de studenten wil meegeven. ‘’Deel het altijd, ook met medestudenten. Als je elkaar niet kan steunen, wat ben je dan aan het doen?’’

Tips
Naar aanleiding van haar ervaring legde Van de Ven uit dat je vaak al kan aanvoelen als iets onveilig gaat zijn. Ga je iemand interviewen voor een burenruzie, of ga je als vrouw alleen naar een man dan kan het veiliger zijn om met zijn tweeën te gaan. Ook liet zij zelf altijd aan haar omgeving, familie en collega’s weten waar ze een interview had en hoe laat ze verwachtte terug te zijn. 

Deur uitgeduwd
Ook Wouter van den Berg (29), derdejaars student, heeft een soortgelijke ervaring maar dan in Japan. Hij maakte een documentaire over de walvisjacht in Taji. Dat is daar een gevoelig onderwerp en dat heeft hij gemerkt. Toen hij een video wilde maken over dolfijnen- en walvisvlees in de lokale supermarkt, werd hij door medewerkers de deur uitgeduwd en gedwongen de video te verwijderen. Daarnaast werd hij door de politie achtervolgd toen hij met zijn camera door de straat liep. Ze spraken hem aan om te vragen wat hij aan het doen was. Van den Berg heeft toen bewust achtergehouden dat hij een documentaire maakte. Ze hebben hem toen laten gaan.

Persvrijheid wel beter
Dit zijn niet de enige voorvallen die zich voordoen. PersVeilig, een organisatie die als doel heeft om journalisten te wapenen en te versterken tegen geweld en agressie op straat, houdt bij hoeveel incidenten er ieder jaar zijn. In 2023 kregen ze 218 keer een melding van een incident. Vaak ging het hier om een fysieke of online bedreiging. In Nederland gaat het wel al iets beter dan vorig jaar, ze zijn van plek 6 naar plek 4 gestegen op de World Press Freedom Index. Dit is de lijst die laat zien hoe het gaat met onder andere de persvrijheid in een land. 


Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...