Toename antisemitisme met name op scholen

Cidi, het centrum informatie en documentatie Israël, ziet dat in 2023 het aantal meldingen van anti-Joodse discriminatie explosief toegenomen is. Het gaat in totaal om 379 incidenten. Dit is 2,5 keer meer dan het jaar ervoor. De toename is voornamelijk terug te zien op scholen.

Er zijn vorig jaar veertig incidenten geweest op basis- en middelbare scholen in Nederland. In 2022 waren dit er acht. Het Cidi schrijft in hun rapport: ‘Joodse scholieren werden door klasgenoten uitgescholden, bedreigd en zelfs mishandeld. Elk van deze incidenten ging gepaard met antisemitische uitingen. Ook geeft Cidi aan dat sommige Joodse leerlingen zich erg onveilig voelde. Hierdoor bleven zij langdurig thuis of kozen ervoor over te stappen naar een andere school.

Aandacht naar lessen op school

Dilan Yeşilgöz zegt in televisieprogramma Op1 dat jongeren op school en thuis meer moeten leren over bijvoorbeeld de Jodenvervolging. Scholen zijn verplicht om les te geven over de Holocaust. Toch vinden docenten het vaak nog lastig. Yeşilgöz vindt dat de onderwijsinspectie hiermee aan de slag moet gaan.

Scholen langs bij Kamp Vught

Bij Kamp Vught, een nationaal oorlogsmonument komen vaak scholen langs. Zij zouden de scholen graag meegeven dat het in deze tijd belangrijk is om te kijken naar de geschiedenis van ons land. “In de Tweede Wereldoorlog was het niet zo dat de Joden opeens landelijk gehaat werden. Het begon klein en werd langzaam meer.” Ze voegt hier aan toe: “Uiteindelijk komen bepaalde meningen mee vanuit de opvoeding. Nu met het conflict in Israël krijgen kinderen veel mee van de gesprekken die hun ouders over dit onderwerp voeren.” De woordvoerder van Kamp Vught denkt dat lessen hierover op school gaan zorgen voor meer bewustwording en de discussie van dit onderwerp.

Omlslagfoto: ANP / Remko de Waal

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...