Toenemende zorgen bij vakantie naar Egypte: ‘mensen die echt willen gaan toch wel’

Op reis naar landen rondom oorlogsgebieden; reisorganisaties merken dat reizigers naar landen rondom de Gazastrook veel vragen hebben. Prijsvrij Vakanties en Corendon leggen uit hoe zij omgaan met zo’n situatie.

‘Bij Prijsvrij Vakanties merken we dat best veel mensen zich zorgen maken over hun vakantie naar Egypte. Wij proberen hen zoveel mogelijk op de hoogte te houden over of de reis door kan gaan’ legt Kay van Santvoort, manager van de klantenservice bij Prijsvrij, uit.

Prijsvrij probeert op haar site klanten gerust te stellen. ‘Ondanks de situatie in Israël, kun je nog steeds veilig op vakantie naar Egypte. Mocht de situatie veranderen en heeft dit invloed op jouw reis, dan brengen wij je direct op de hoogte,’ schrijft de organisatie op haar website.

Kleurcode reisadvies

Voor vakantiegangers die willen genieten van de zon in bijvoorbeeld Hurghada of Sharm el Sheikh staat dus vooralsnog niets in de weg. Voor wie het risico toch te groot vindt, is omboeken of annuleren van de vakantie mogelijk, maar dat is niet kosteloos. Zo lang een reis niet wordt afgeraden met het reisadvies, gelden de reguliere boekingsvoorwaarden.

Dat reisadvies komt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij geven advies door middel van kleurcodes. De kleurcode die geldt in het grootste gedeelte van Egypte – waar veel reisorganisaties pakketreizen naar toe organiseren – is geel.

Geel betekent dat er mogelijke risico’s zijn voor dat betreffende gebied. Dit houdt in dat de veiligheidssituatie in dat gebied anders is dan in Nederland. Echter kende deze gebieden kleurcode geel al langere tijd en is dit niet veranderd na het oplaaien van het conflict in de Gazastrook. Andere gebieden in Egypte hebben kleurcode oranje of rood; reizen naar deze gebieden wordt alleen geadviseerd als dit écht noodzakelijk is of wordt zelf volledig afgeraden. Hier is het dan ook wel weer zo dat dit advies eerder ook al van kracht was.

Verhoogde spanningen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de situatie in de Gazastrook in Egypte wel heeft geleid tot verhoogde spanningen. In het hele land kunnen gewelddadige demonstraties plaatsvinden. Het Ministerie adviseert reizigers om mensenmassa’s te vermijden.

Corendon houdt, net als Prijsvrij, ook vast aan het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Pas als er een rood reisadvies geldt, cancelt Corendon de reizen naar Egypte. Audrey Denkelaar, woordvoerder van Corendon, merkt wel dat klanten voorzichtiger zijn met boeken van vakanties naar Egypte. ‘Ik zou gewoon zeggen: kijk hoe je je zelf voelt met zo’n reis. Dat verschilt erg per persoon. Sommigen vinden het risico te groot. Mensen die echt willen gaan toch wel.’

Nieuwe ontwikkelingen

De reisorganisaties laten weten dat het in de gaten houden van de actuele situatie rondom de Gazastrook en in Egypte erg belangrijk is. Zo staat Prijsvrij in nauw contact met lokale autoriteiten ter plaatse en volgen ze de laatste ontwikkelingen op de voet. Persbureau AFP meldde woensdagochtend dat de eerste mensen vanuit de Gazastrook de grens bij Egypte zijn overgegaan.

Hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen en welke invloed dit heeft op vakanties, moet de komende tijd gaan blijken. Het volgen van je eigen instinct bij een reis naar buurlanden van conflictgebieden is blijft hierbij het advies van de reisorganisaties.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...