Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

Publicatiedatum:

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar daarvoor. Dit bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook Tilburg merkt deze stijging en kan er niet veel aan doen. “We merken dat er een stijging is in het aantal aanmelding bij de dakloze opvang, helaas zijn onze kamers vaak vol en bestaat er een wachtlijst.” 

Door de stijging van dak- en thuislozen is er een einde gekomen aan de dalende trend die vanaf 2018 gold. Begin 2023 waren er in Nederland vierduizend daklozen meer, dan een jaar daarvoor, dit bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

Toename in Tilburg 

In Tilburg is de toename van daklozen ook te zien. Volgens de woordvoersters van maatschappelijk opvang Traverse is er al een tijd een stijging te zien. “We zien het aantal meldingen toenemen”, vertelt de woordvoerster van Traverse. En er zijn wachtlijsten voor alle locaties in het Hart van Brabant. “We doen zoveel mogelijk dingen om mensen te helpen. Zowel preventief als bij de uitstroom”, aldus de woordvoerster van Traverse. Gemeente Tilburg geeft aan dat zij een stijging zien, “Dat merken we aan het aantal mensen dat zich aanmeldt voor de dakloze opvang. Ook bestaat er een groep ‘bankslapers’ die bij vrienden of familie op de bank slapen. Die hebben wij niet altijd in beeld, dus het precieze aantal dakloze mensen in de regio Hart van Brabant weten wij niet.”

In de opvang 

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat acht procent van daklozen in het begin van 2023 geboren is in een ander Europees land dan Nederland. Dat is drie procent meer dan het jaar daarvoor.  

In Tilburg is dit ook te merken, want in de winteropvang op het NOAD-terrein slapen ook arbeidsmigranten, vertelt de woordvoerster. De mensen hoef zich niet aan te melden om in de winteropvang te overnachten. De gemeente Tilburg zegt zich te herkennen in deze stijging.  

ETHOS-telling 

Het tellen van daklozen is ingewikkeld, omdat niet alle daklozen te vinden zijn in registraties. Doordat niet iedereen in het register staat, wordt niet iedereen meegeteld en zijn de cijfers een schatting. Om een betere telling te maken is de ETHOS-telling van de Hogeschool Utrecht en Kansfonds sinds vorig jaar gestart. Met de hulp van 55 gemeentes wordt naar betrouwbare cijfers gewerkt. 

Gemeente Tilburg hoopt dat ze met de ETHOS-telling beter het aantal dakloze in kaart kunnen brengen: “De ETHOS-telling geeft ons breder inzicht om welke mensen het gaat in onze regio. Hierdoor kunnen wij onze aanpak beter toespitsen op de groepen waar het om gaat, zowel in de preventie als bij de begeleiding op het moment dat dakloosheid aan de orde is.”

Uitgelichte foto: ANP/ Ramon van Flymen

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...