Hoogste percentage Nederlanders met obesitas ooit

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het percentage obesitas patiënten in de afgelopen jaren enorm is toegenomen. In de afgelopen vier jaar is het percentage mensen met obesitas verdrievoudigd.

Het aantal Nederlanders met obesitas in nog nooit zo hoog geweest. In 2023 had 15,7 procent van de Nederlanders boven de 20 jaar obesitas, het hoogste percentage ooit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Volgens het CBS zou het gaan om obesitas klasse 1. Dat zijn mensen met een Body Mass Index (BMI) tussen de 30 en 35.

“Het is zorgelijk dat het aantal mensen met obesitas toeneemt. Obesitas is geassocieerd met vele gezondheidsproblemen. Het is heel belangrijk om de toename van obesitas serieus te nemen als we willen voorkomen dat veel mensen te maken krijgen met diverse aan obesitas gerelateerde ziekten.” vertelt Roeslan Leonjevas, Professor Psychologie.

Volgens Leonjevas zijn er verschillende redenen waardoor dit percentage zo is toegenomen. “Het normaal vinden dat mensen ongezond leven en obesitas hebben. Maar ook ongezonde adviezen over leefstijl op de sociale media, waarbij de waarheid minder belangrijk is geworden dan een eenmalige trend. Ouders leven tegenwoordig ook minder gezond dan vroeger. Daarom is het belangrijk om interventieprogramma’s te ontwikkelen voor zowel kinderen als volwassenen.”

Consequenties van obesitas

“We moeten ons meer bewust worden van de negatieve consequenties van obesitas.” vertelt Leonjevas. Er zijn verschillende sociale gevolgen door obesitas die niet onderschat moeten worden. Mensen met obesitas kunnen te maken krijgen met stigma en discriminatie, wat kan leiden tot sociale isolatie, lagere zelfwaardering en zelfs depressie. Daarnaast kunnen de fysieke beperkingen die met obesitas gepaard gaan, het moeilijker maken om deel te nemen aan sociale activiteiten, wat verder bijdraagt aan het gevoel van isolement.

Ook op de arbeidsmarkt kunnen mensen met obesitas nadelen ondervinden, zoals minder kansen op een baan of promotie, mede door vooroordelen over hun arbeidsproductiviteit en gezondheid. Deze sociale gevolgen benadrukken het belang van een inclusieve benadering in de maatschappij en het aanpakken van obesitas niet alleen als een medisch, maar ook als een sociaal vraagstuk.

Foto: ANP

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...