Julie kreeg via no-reply mail te horen dat de rente wordt verhoogd: ‘Communicatie is slecht’

Beeld/ANP

Op 1 Januari liet Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het rentepercentage op de leningen van studenten stijgen van 0,46 procent naar 2,56 procent. Zo’n dertig tot zestig studenten dienden als reactie een schadeclaim in tegen DUO, gesteund door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).  

Julie studeert rechten en heeft hier ontzettend veel plezier in, lang twijfelde ze of ze op kamers moest gaan. Nadat ook haar ouders haar aanmoedigden uit huis te gaan en te genieten van haar studententijd, nam ze toch de keuze. Ze sloot een lening af bij DUO, de rente zou snel genoeg vervijfvoudigen. Ook Julie steunt de schadeclaim: ”Ik merk gewoon dat ik afhankelijk ben van DUO, op zijn zachts gezegd voel ik me best wel genaaid.” 

Grootschalig probleem 
De schadeclaim laat zien dat het groot probleem is onder de jongeren. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) zijn er in 2023 zo’n 631 duizend jongeren onder de 25 jaar die een studieschuld hebben. Ook Julie herkent dat het probleem niet alleen bij haar afspeelt: ”Ik hoor vaak genoeg van vrienden van me over de puinhoop die DUO heeft veroorzaakt, het leeft dus wel.”  

Ook DUO laat weten de zorgen van de studenten te begrijpen: ”We begrijpen de zorgen van studenten en de impact die een lening op iemands leven kan hebben, gelukkig zien we wel dat meer mensen gebruik maken van de basisbeurs en aanvullende beurs, hierdoor daalt het aantal mensen met een lening wel”, vertelt Bart Viel, woordvoerder van DUO.  

Communicatie 
Julie laat weten de communicatie vanuit DUO het meest kwalijk vindt en snel moet verbeteren. ”Ze hebben me wel een mail gestuurd met het bericht dat de rente verhoogd zou worden. Dit was zo’n no-reply mail. Ik zou het heel fijn vinden als DUO haar communicatie verbeterd. Communicatie is primair, nu krijg je die rente in een keer in je gezicht gegooid. Dat is naar mijn mening wel iets dat op een nette manier gecommuniceerd mag worden.”  

DUO laat weten dat ze studenten altijd op een zo goed mogelijke manier proberen te informeren over de consequenties wanneer je een lening aangaat. ” Dit doen we standaard door persoonlijke communicatie richting studenten zoals mails, algemene communicatie en voorlichting, via sociale media en de website”, aldus Viel.  

Toen het bekend werd dat het rentepercentage omhoogging zijn er extra inspanningen gedaan om zowel oude als nieuwe studenten goed te informeren, laat Bart weten. ”Er is een extra mail naar zo’n 850.000 studenten gegaan, we maakten een uitlegvideo met daarin het antwoord op de meest aan DUO gestelde vragen over de rente en hebben we een persbericht uitgebracht.” 

Daarnaast vertelt hij dat DUO altijd actief bezig is om communicatie te verbeteren: ”Dit is iets wat we standaard doen en extra hebben gedaan, ook wij zijn afhankelijk van externe factoren.” 

Onzekerheid 
Julie laat weten dat dankzij de renteverhoging ze al veel actiever bezig is met haar financiën. ”Ik voel me in mijn dagelijks leven niet per se beperkt door de renteverhoging. Wel ben ik actief bezig met het geld dat ik uitgeef, iedere euro is rente betalen.” 

Verder vindt ze het lastig in te schatten wat de verhoging verder in de toekomst gaat betekenen. ”Ik weet gewoon niet wat dit voor gevolgen gaat hebben in de toekomst, kijkende naar bijvoorbeeld een hypotheek. Er wordt wel gezegd dat dit geen gevolgen heeft, maar er werd ook verteld dat de rente niet omhoog zou gaan, het zou de meest voordelige lening moeten zijn.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55