REPORTAGE: Ajax toch nog succesvol in Champions League: ‘Heel erg gaaf’

De Ajax vrouwen hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League na een knappe zegge op AS Roma: 2-1. In de Johan Cruijff Arena werd na een spannende slotfase de tweede plek in de poules de doods veilig gesteld. EyDaily was erbij voor een reportage.

In één keer door rijden naar de parkeergarage zonder file, geen rij voor de FEBO om een patatje oorlog te scoren en in een keer door het stadion binnen lopen. Nee, normaal is er een hele andere sfeer bij een beslissend duel in de groepsfase van de Champions League als Ajax het opneemt tegen AS Roma. Dit keer geen Entrada, duizenden mensen op het plein voor het stadion en lange rijen waterkanonnen uit Duitsland die klaar staan om in te grijpen als het op rellen uitkomt. Toch waren de belangen net zo groot. Bij winst konden de Ajax vrouwen zich verzekeren als eerste Nederlandse club ooit van een plek in de kwartfinale in het miljoenenbal. Een wereldprestatie in een poule des doods met grote clubs die al jaren acteren op het hoogste niveau.

Met de harde kern van Bayern München hebben we zelfs nog een biertje gedronken na de wedstrijd

In de Arena werden PSG en Bayern München zonder pardon verslagen met 2-0 en 1-0. Uit werd er nog een extra puntje in Duitsland gepakt. Niemand had het verwacht, zelfs Joëlle niet. Een van de leiders van Ajax Woman Fanatics, de harde kern van de Ajax vrouwen. ‘’Ik had gehoopt op misschien puntje in de Arena, dat was het maximale.’’ Joëlle miste alleen de wedstrijd in Italië, maar de andere was ze overal bij. ”Met de harde kern van Bayern München hebben we zelfs nog een biertje gedronken na de wedstrijd, dat was super gezellig,’’ vertelt de Ajax-supporter. ”Zo’n succes als dit had niemand verwacht.”

‘Ajax, Ajax vaffanculo vaffanculo’
Na een spetterende lichtshow en een dansshow klonk om vijf minuten voor negen toch nog de Champions League-tune in de Johan Cruijff Arena dit seizoen. Het stadion was niet uitverkocht, toch zaten zo’n vijftien duizend mensen in het stadion. Een heel ander publiek dan bij een normale voetbalwedstrijden. Deze keer geen vlaggen, zwarte jassen en vuurwerk, maar voornamelijk vrouwen, gezinnen en kleine meisjes die dromen om zelf voetbalster te worden. Hoe mooi is dat om te zien na de vele sprongen die het vrouwenvoetbal heeft gemaakt de afgelopen jaren.

Even hield iedereen z’n adem in nadat aanvoerder Elisa Bartoli helemaal vrij stond en AS Roma op een 0-1 voorsprong kopte. De naar schatting vijftig supporters uit Rome konden keihard juichen. Geen moment waren ze eigenlijk stil. Vol goede moed waren ze naar Nederland gekomen, want ook AS Roma kon zich bij een overwinning plaatsen. Het ‘Ajax, Ajax vaffanculo vaffanculo’ wat meerdere keren klonk uit het vakje deed ook weer denken aan de vijandigheid bij een ‘mannenwedstrijd’ in de Arena.

Ja, ik heb een hekel aan Frankrijk, dus doe maar Barcelona of Chelsea.’’

Het bleef spannend, want Ajax was voornamelijk zelf erg slordig achterin wat resulteerde in nog een paar kansen voor de Italianen. Toch was daar net voor rust de bevrijdende 1-1 van Tiny Hoekstra. Na uitstekende omschakeling en afronding was de keepster kansloos. Doordat het op de andere velden gelijk stond moest er gewonnen worden. De spanning was om te snijden. ‘Ik vond het wel fijn dat ik vandaag vrij was, want ik had mij toch niet kunnen concentreren,’ vertelt Joëlle. ‘Als we niet snel een tegengoal tegenkrijgen, dan kunnen we winnen.’ Nou, winnen dat deed Ajax. Wie anders dan aanvoerder Spitse nam het voortouw. Een scherpe corner werd niet goed verwerkt door AS Roma. Een eigen goal bracht de einstand op het scorebord: 2-1.

Nog minimaal één keer zal voor de vrouwen de Johan Cruijff Arena in de Champions League het podium zijn. ‘’Het is heel erg gaaf voor die meiden, maar voor nu is het nog te groot. Je merkt dat sfeer toch minder is, omdat het minder kleinschaliger is dan op De Toekomst,’’ vindt Joëlle. Op 6 februari wordt bekend welke tegenstander Ajax loot. De wedstrijden zullen eind maart worden gespeeld. Als het Ajax Woman Fanatics ligt, zit het stadion dan nog voller. ‘’Of ik nog voorkeur heb wie we loten? Ja, ik heb een hekel aan Frankrijk, dus doe maar Barcelona of Chelsea.’’

Ajax wilde niet meewerken aan de reportage.

Afbeelding: EyDaily, ANP.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...