Kamervoorzitter Bergkamp: ‘Snel nieuwe verkenner nodig’

Publicatiedatum:

Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) vindt dat er snel een nieuwe verkenner moet komen. PVV’er Gom van Strien stapte maandag eerder op de dag op vanwege een verdenking van omkoping.

“Het is vervelend om de verkenningsfase zo te starten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de verkenningsfase zorgvuldig en adequaat verloopt”, schrijft Bergkamp in een verklaring. “Gezien de persoonlijke omstandigheden van de heer Van Strien en de korte tijd die deze fase kent, is het nu zaak dat er snel een nieuwe verkenner wordt aangewezen die onmiddellijk aan de slag kan gaan.” Bergkamp gaat daarover opnieuw in gesprek met de lijsttrekkers, zodra PVV-leider Wilders een nieuwe verkenner heeft voorgedragen. Wie dat gaat worden, is nog niet duidelijk.

Aangifte
Van Strien stapte maandagochtend op nadat NRC dit weekend met een verhaal kwam over verdenkingen van omkoping en oplichting tegen de senator. Er ligt vanuit het bedrijf Utrecht Holdings een aangifte tegen Van Strien. Tot 2009 was de PVV’er bestuurder bij het bedrijf. Van Strien en zijn opvolger zouden aandelen van het bedrijf hebben overgedragen aan spin-off bedrijven, dat was weer ten gunste van zijn echtgenote die bestuurder was bij de spin-off bedrijven.

De verkenner vond dat zijn verleden te veel in de weg zat bij de vorming van een nieuw kabinet en vertrok. “Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner”, schreef Van Strien in een verklaring. De eerste gesprekken met de lijsttrekkers stonden voor maandag al gepland, maar zijn door het vertrek van de PVV’er geschrapt.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...