Verkenner Gom van Strien stapt op om verdenking in fraudezaak

Publicatiedatum:

Verkenner Gom van Strien (PVV) is maandagochtend opgestapt vanwege de onrust om een aangifte van omkoping tegen hem. De PVV’er werd vrijdag aangesteld om te onderzoeken welk nieuw kabinet mogelijk is.

“Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner”, schrijft Van Strien in een verklaring. “Daarom heb ik Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten mijn taken als verkenner per direct neer te leggen.” Maandag zouden de eerste gesprekken beginnen, maar die zijn geschrapt na het vertrek van Van Strien. Geert Wilders (PVV), Frans Timmermans (GL-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Rob Jetten (D66) zouden langskomen bij de verkenner.

Aandelen
Dit weekend kwam NRC met een verhaal over een verdenking van omkoping en oplichting tegen de senator. Er ligt vanuit het bedrijf Utrecht Holdings een aangifte tegen Van Strien. Tot 2009 was de PVV’er bestuurder bij het bedrijf. Van Strien en zijn opvolger zouden aandelen van het bedrijf hebben overgedragen aan spin-off bedrijven, dat was weer ten gunste van zijn echtgenote die bestuurder was bij de spin-off bedrijven.

Van Strien liet zondag ondanks de publicatie van NRC weten dat hij doorging als verkenner. De beschuldigingen zijn in de ogen van de senator ongegrond. “Ik neem daar met kracht afstand van. In mijn antwoord op de brief heb ik onder meer toegelicht dat ik heb voldaan aan alle wet- en regelgeving, inclusief compliancevoorschriften. Hierna heb ik niets meer vernomen. Ik heb via een persbericht begrepen dat aangifte is gedaan, maar mij is niet bekend of dat tegen mij is gedaan, noch hoe het met deze aangifte staat”, schreef hij in een verklaring.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...