Laatste verfbeurt voor regenboogzebrapad ’s-Hertogenbosch: duurzame oplossing nog niet gevonden

Het regenboogzebrapad dat dagelijks duizenden voetgangers van het station naar het centrum leidt, heeft opnieuw een verflaag gekregen. Na 2023 zou de gemeente een duurzamer alternatief kiezen, maar na vijf jaar hebben ze er nog steeds geen gevonden.

In 2019 pleitte de politieke partij D66 al voor een duurzamer alternatief, zoals gekleurde straatstenen of een zebrapad met regenboog LED-verlichting. Tot 2022 werd het regenboogzebrapad onderhouden als onderdeel van het programma ‘s-Hertogenbosch Regenboogstad. Een programma van gemeente Den Bosch waarin ze zich als regenboogstad een aantal jaren inzetten voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI+ inwoners. Na het programma zouden meerdere duurzame alternatieven het pad gaan vervangen.

Twee weken geleden is het pad toch opnieuw geverfd. Het pad lag er al langere tijd niet goed bij. Volgens de gemeente niet representatief of gastvrij richting de betekenis achter dit pad. “Omdat er helaas in de tussenliggende periode geen duurzame oplossing is gevonden, is er besloten om nog eenmaal het pad te schilderen”, aldus Carlo van der Borg, bestuurscommunicatieadviseur van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Daarnaast benadrukt van de Vorst ook dat de gemeente nu extra tijd wil creëren om ruimte te maken voor een goed idee vanuit de gemeenschap voor een duurzame oplossing.

Naar schatting lopen er dagelijks 15000 mensen over het pad, wat ervoor zorgt dat de verf snel slijt. Dit wordt verergerd door het feit dat de verf op de onderliggende stenen niet goed hecht. De jaarlijkse verfbeurt van het pad kost de gemeente €2.500, geen goedkope opknapbeurt. Ondanks de hoge onderhoudskosten, ziet de gemeente de meerwaarde van een regenboogzebrapad in de stad. Vanuit het Regenboogoverleg is meermaals aangegeven dat een goed onderhouden regenboogpad een gastvrij gevoel geeft als je het station uitloopt. Daarnaast ontvangt de gemeente veelal positieve reacties.

Het regenboogzebrapad dat het Centraal Station met het centrum van Den Bosch verbind.

Daarnaast ziet Susanne van Rhee, VICE voorzitter van COC-Noordoost Brabant, dat het regenboogzebrapad voor jongeren uit de LHBTI-community steun geeft “Voor de community is het een belangrijk symbool dat diversiteit zichtbaar aanwezig mag en kan zijn en ook geaccepteerd wordt. Met het betreden van het pad steun je deze waarde en normen. Het zebrapad is voor iedereen ook heel herkenbaar waar het voor staat. Ook de gemeente laat hiermee ‘symbolisch’ zien dat iedereen welkom is in onze stad en zichzelf mag zijn” De gemeente gaat nu verder in gesprek over hoe ze de regenbooggedachte in de stad structureel kunnen verankeren.

Uitgelichte foto: Indy Bosters

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...