Meer egels in tuinen geteld, toestand toch zorgelijk

Tijdens de jaarlijkse egeltelling afgelopen weekend zijn 13.867 egels geteld, dat zijn 488 meer diertjes dan vorig jaar. De Zoogdiervereniging en Tuintelling organiseren de egeltelling om te onderzoeken waar de egel zich in Nederland bevindt. Een kleine toename is zichtbaar, het aantal tellers zit dan ook rond recordhoogte, maar de egelwaarnemingen zijn maar de helft vergeleken met 1994. “We maken ons echt zorgen”, zegt Elze Polman, projectleider bij de Zoogdiervereniging.

Het gaat slecht om verschillende redenen. “Allereerst worden veel egels doodgereden door het verkeer”, stelt Polman. “Daarnaast neemt het leefgebied af omdat we blijven bouwen. Ook zijn er steeds meer droge en koude periodes, daar kunnen insecten, het voedsel van de egel, niet tegen.”

De laatste reden dat de egel het zwaar heeft, heeft ook te maken met het voedsel. “De egel is een nuttig dier omdat het onder andere schadelijke larven en insecten opeet”, zegt Elze Polman “Maar gifgebruik en pesticiden in de landbouw doden die insecten of de egel eet insecten die ziek of giftig zijn.”

Egels beschermen
Om de egel te beschermen is deze opgenomen in de Omgevingswet. Die zorgt ervoor dat de dieren en hun holen niet verstoord mogen worden, maar zelf kun je ook een hoop doen. “Tuinen zijn steeds belangrijker”, zegt Polman. “Daar is het voedsel. De tuin zelf is veilig, maar als ze willen verplaatsen moeten ze over de weg. Door een gat in je heg of schutting te maken kunnen ze veilig oversteken”

Ook is het belangrijk om op te letten als je een robotmaaier hebt. “Die kan egels flink verwonden”, stelt Polman. Een laatste tip van de Zoogdierbescherming is om een plankje in je vijver te leggen. “Egels kunnen prima zwemmen, maar moeten er wel weer uit kunnen.”

Voor de egeltelling kan iedereen zich als vrijwilliger aanmelden op de website van Tuintelling. Dit jaar hebben 4693 mensen meegeteld. Dat zijn 362 minder deelnemers ten opzichte van vorig jaar. Als je een levende of dode egel ziet meld je dit met de locatie van het dier. Een gewonde egel kan naar een opvang gebracht worden, daar wordt het diertje gerevalideerd. Hieronder laat dierverzorgster Alec Vervoort bij Vogelasiel Tilburg zien hoe dat eraan toe gaat:

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN | Het leed dat pakketjes heet

We bestellen als Nederlander massaal online, maar de bezorging...

Pakketpunt aan huis steeds drukker: “Wel vijftien tot twintig mensen tegelijk aan de deur”

Natasja Verhoeven-van Rooij (41) heeft een pakketpunt aan huis...

Kom-uit-de-kastdag: “Het heeft me alleen maar dieper de kast ingeduwd”

Kom-uit-de-kastdag is een dag waarop extra aandacht wordt besteed...