Elfde editie BredaPhoto met het thema: Journeys  

Elke twee jaar organiseert BredaPhoto het grootste fotofestival van de Benelux. Van 13 september tot 3 november zijn in Breda meerdere foto exposities, met het thema ‘Journeys’, te bezoeken rondom de stad. In totaal zijn er zo’n acht locaties, van in de binnenstad tot aan de kade.  

Geen onderscheid 

Dit jaar zijn er in totaal 50 kunstenaars te zien. BredaPhoto maakt daarin geen onderscheid tussen de grote namen en de net geslaagde fotografen. Zo hangen foto’s van wereldberoemde Omar Victor Job naast foto’s van 19-jarige Joost Rutten. Dat is volgens Astrid Hulsmann, communicatie medewerker & curator, een van de kernwaarden van Breda Photo.  

Journeys 

BredaPhoto probeert actuele thema’s uit te kiezen, maar ook thema’s die breed genoeg zijn om de fotografen te inspireren. Ook moeten ze tijdloos zijn, want de thema’s worden twee jaar van tevoren uitgekozen. Het thema ‘Journeys’ oftewel ‘reizen’ staat volgens Astrid voor verschillende dingen. “Het kan gaan over een reis door de tijd, of een fysieke reis, bijvoorbeeld de reis die migranten afleggen.” Ze benadrukt dat het daarom ‘journeys’ met een s, in het meervoud is. “Het gaat over meerdere perspectieven, meerdere reizen.” 

Verhalen 

Het thema dit jaar, biedt veel ruimte voor verhalen. Bezoeker Jan Wille, die zelf ook betrokken is bij een fotoclub, vindt dat het vaker over de kwaliteit van de foto’s mag gaan, in plaats van het verhaal achter de foto’s. “Vorige editie was er in locatie ‘de grote kerk’ een diverse verzameling van foto’s, nu vond ik dat tegenvallen.” Andere bezoekers vinden het juist mooi om de verhalen achter de kunst te zien: “Je hebt het verhaal nodig om het beeld te snappen” 

Grote kerk 

Het hoogtepunt voor vele bezoekers is toch de grote kerk. Rosângela Rennó tovert de kerk om in één groot kunstwerk met audiovisuele kunst zowel als fotografie. De vloer van de kerk is bedekt in een geluiddempend materiaal wat de kerk als zaal nog indrukwekkender maakt. Alleen de graven die te maken hebben met het koloniale verleden van Nederland zijn nog te zien. Er speelt in de hoek een video die brieven over de ‘ontdekking’ van Brazilië omzet in audio. Er is te horen hoe de eerste ontmoetingen tussen de inheemse bewoners en de Portugese veroveraars gaan en hoe er gesproken wordt over de cultuur en lichamen van de inheemse bevolking.  

Diversiteit 

Ondanks de jonge fotografen bezoeken weinig jongeren het festival: “De grootste groep bezoekers is nog steeds wit, hoger opgeleid, 50 plus en vrouw” aldus Astrid Hulsmann. Om een bredere doelgroep aan te trekken werkt BredaPhoto samen met organisaties zoals Buddy to Buddy, om bijvoorbeeld nieuwkomers rond te leiden. Het festival focust zich op jongeren door middel van sociale media campagnes. Ook bezoekers zijn het erover eens dat het diverser kan. Twee bezoekers hadden hier verschillende perspectieven op: “Ik denk niet dat jongeren erg geïnteresseerd zijn in dit soort dingen. Ik deed in ieder geval hele andere dingen dan naar fotografie festivals gaan” “Ik denk dat het juist de verantwoordelijkheid is van scholen en andere instanties om die interesse bij jongeren te brengen.” 

Naast de tentoonstellingen zijn er ook zijn er speciale workshops, evenementen en installaties te bezoeken, van zen-sessies tot portfolioreviews of familierondleidingen. Er is de komende tijd dus genoeg te doen in Breda.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN | Het leed dat pakketjes heet

We bestellen als Nederlander massaal online, maar de bezorging...

Pakketpunt aan huis steeds drukker: “Wel vijftien tot twintig mensen tegelijk aan de deur”

Natasja Verhoeven-van Rooij (41) heeft een pakketpunt aan huis...

Kom-uit-de-kastdag: “Het heeft me alleen maar dieper de kast ingeduwd”

Kom-uit-de-kastdag is een dag waarop extra aandacht wordt besteed...