De Britse Netflix-serie Adolescence wordt gratis beschikbaar gesteld aan Britse scholen op verzoek van de Britse premier Keir Starmer. De serie, die pesten als belangrijk thema heeft, moet leerlingen aanzetten tot gesprekken over dit onderwerp. KiVa, een pestpreventieprogramma voor basisscholen, legt de voordelen hiervan uit. “De serie laat zien wat voorkomen had kunnen worden.”
Adolescence, momenteel de meest bekeken Netflix-serie wereldwijd, vertelt het verhaal van een 13-jarige jongen die wordt verdacht van de moord op een klasgenootje. In vier afleveringen wordt het verhaal steeds in één shot uitgelegd. De NOS meldt
: Volgens Starmer laat de serie goed zien wat de gevaren kunnen zijn van pesten, sociale media en vrouwenhaat. “Dit is een groot probleem. En als we dat willen oplossen, moeten we het erover hebben. Daarom wil ik dat deze serie op alle scholen te zien is.”
KiVa
Rick Bloemberg, verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van het KiVa-programma
, ziet veel overeenkomsten tussen de serie en echte pestproblemen. Hij geeft als voorbeeld een scène waarin een meisje een post over incels plaatst, die veel likes krijgt. “Wat zou jij doen als je dat ziet? Er staan al veel vervelende opmerkingen onder, dus waarom zou jij dat niet ook doen?” Ook de taal van emoticons, die volwassenen vaak niet begrijpen maar grote gevolgen kan hebben, komt aan bod. “De onlinewereld is complex, maar jongeren zijn er al heel handig in. Docenten kunnen veel leren van dit online sociale gedrag.”
Hoewel Adolescence een goede gespreksstarter kan zijn, is deze niet geschikt voor basisscholen vanwege de kijkwijzer vanaf 12 jaar. “Door samen over de serie te praten, kun je inzien dat het verhaal anders had kunnen lopen als er eerder over de moeilijke situatie was gepraat.” KiVa richt zich vooral op het groepsproces. “Als pesten wordt benaderd als een groepsprobleem, kan er veel worden opgelost. Het is niet het slachtoffer tegen de pesters, maar de groep tegen het pesten.”
Media
Bloemberg pleit voor meer aandacht in de media voor deze aanpak. “De media doet al veel tegen pesten
, maar vaak is er nog sprake van victim blaming. Als je meerdere perspectieven laat horen, zie je dat pesten een groepsprobleem is. Iedereen kan zijn stem laten horen.” Een voorbeeld van de Nederlandse media die het heeft over victim blaming is het liedje 'Een stukje van mij'
van Meau. Dit nummer illustreert hoe slachtoffers vaak de schuld krijgen van wat hen is overkomen. “Dit gebruiken wij in ons programma op basisscholen. Het is minder heftig dan de serie, maar laat goed zien hoe ernstig pesten kan zijn.”
Ouders
Niet alleen scholen, maar ook ouders kunnen de serie gebruiken om gesprekken over pesten te starten. “Ouders spelen een belangrijke rol in het antipestprogramma. Het is krachtiger als ouders hier sterk in staan.” Bloemberg raadt aan om de serie te kijken en zowel met docenten en leerlingen als met ouders te bespreken.