Nieuw afslankmiddel Mounjaro komt naar Nederland

Ozempic, Saxenda, Mysimba en straks staat ook Mounjaro in het lijstje van medicatie om af te vallen. Vanaf 11 november komt het nieuwe afslankmiddel van het Amerikaanse bedrijf Eli Lilly and Company naar de Nederlandse markt, maar wat zijn de effecten van dit medicijn op gewichtsverlies en de gezondheid?

Mounjaro

Mounjaro is een medicijn dat ook wel Tirzepatide wordt genoemd. Het wordt gebruikt voor de behandeling van type 2-diabetes en om af te vallen. Mounjaro helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulineproductie te verbeteren. Het is populair bij mensen met overgewicht, omdat het ook helpt bij gewichtsverlies. Het medicijn bootst de werking van hormonen na die ervoor zorgen dat er meer insuline vrijkomt na het eten. Bovendien vermindert Tirzepatide de eetlust, wat bijdraagt aan het afvallen, vertelt Drs. Nicolette Lammers, Hoofdarts Medisch Afvallen bij The Body Clinic op hun website. Nicolette is actief in verschillende klinieken van The Body Clinic door het hele land.

Verantwoord Afvallen

Bij het opbouwen van de medicatie ervaren veel mensen vaak in de eerste weken maag-darmklachten, zoals misselijkheid, obstipatie en soms overgeven. Als iemand deze klachten heeft, kan de dosering worden aangepast. Bij het stoppen van de medicatie, zal het lichaam het calorietekort zien als een teken van ondervoeding en proberen het gewicht weer aan te vullen. De eetlust kan dan terugkeren en de stofwisseling neemt af. “Zoals met alle medicijnen kunnen ook deze middelen risico’s met zich meebrengen. Het belangrijkste risico is een verhoogde kans op alvleesklierontsteking”, vertelt Palm. Volgens Inge Palm is de aanpak van overgewicht voor iedereen anders en heeft o.a. te maken met je BMI, medische situatie en of je voldoet aan de criteria voor een behandeling.

“Afvalmedicatie is geen Quick fix. Ze verbranden echt niet je vet. Ze zorgen ervoor dat je minder trek hebt en sneller en langer vol zit. De rest moet je zelf doen. Onze specialisten kunnen hierbij ondersteunen”, aldus Inge Palm, Medisch Manager en Arts bij NOK Clinics. Zij helpen mensen verantwoord en gezond afvallen. “Wij kijken tijdens een uitgebreide intake of iemand in aanmerking komt voor afvalmedicatie en welke medicatie het meest geschikt is voor die persoon. Medicatie wordt bij ons altijd gecombineerd met een leefstijlverandering traject.”

Advies

Voedingsdeskundige en leefstijlcoach Mascha Van Berkel heeft zelf in het verleden heel erg met haar gewicht geworsteld. Diëten, shakes, uithongeren, koolhydraatarm: ze heeft het allemaal geprobeerd, maar volhouden lukte niet. Mascha zit inmiddels al ruim 20 jaar op een gezond gewicht en coacht nu zo’n 35-40 mensen één op één. Mascha legt uit dat Manjaro een nieuw medicijn is, terwijl Saksenda en Ozempic al langer bestaan en oorspronkelijk voor diabetes zijn ontwikkeld. Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die deze medicijnen gebruiken, ook gewicht verliezen, wat heeft geleid tot de erkenning dat ze mogelijk effectief zijn voor obesitas. “Overgewicht is niet gezond voor je lijf. Als je aan de hand van een bepaalde medicatie in overleg met een arts dit medicijn gebruikt en ermee afvalt, dan ben ik er voorstander van en vind ik het een prima hulpmiddel ter ondersteuning in combinatie met een coach die werkt aan leefstijlverandering”. 

Van Berkel benadrukt het belang van professionele begeleiding bij het veranderen van je levensstijl. Dit kan via een coach, diëtist of voedingsdeskundige. Echter waarschuwt ze dat het woord ‘coach’ in Nederland niet beschermd is, waardoor iedereen zich zo kan noemen. Ze adviseert om te kiezen voor een gediplomeerde professional die bij een beroepsgroep is ingeschreven, zodat je zeker weet dat je op de juiste manier wordt begeleid. “Je kunt 8 maanden lang een spuitje doen en ermee afvallen, maar als er geen knop omgaat in je hoofd, dus als je je mindset niet aanpast en je leefstijl, dan is er een heel groot risico dat je het of niet vol gaat houden. Of je komt weer aan zodra je stopt met het medicijn, want er zal altijd een knop in je hoofd om moeten”.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Eindhoven biedt gratis reanimatiecursussen aan

Stichting Eindhoven Hartveilig biedt gratis reanimatiecursussen aan voor inwoners...

Apotheekmedewerkers staken in Tilburg

Meer dan duizend apotheekmedewerkers van ruim 300 apotheken legden...

‘Wij zijn Team Albert Heijn’: “Ik kan er zelf voor kiezen om mijn naam te geven” 

Vijf maanden geleden besloot Albert Heijn om naamkaartjes met...