Ongepast gedrag in sportscholen: ‘Je hebt toch niet zoveel spieren nodig om het huishouden te doen?’

Van staren tot opmerkingen en soms zelfs aanrakingen. Ongepast gedrag komt regelmatig voor in de sportschool en zorgt bij veel mensen voor een onveilig gevoel. Sanne Smit (19 jaar) is zelf vaak te vinden in de sportschool en herkent dit gedrag. Ook zij krijgt af en toe ongepaste blikken en opmerkingen naar zich toe geslingerd, of ziet ze het voorbij komen op sociale media als TikTok.

Sinds februari 2023 wordt er door verschillende sportorganisaties gezamelijk gewerkt aan de oprichting van een landelijk meldpunt voor klachten omtrent ongewenst gedrag in de sportschool. NL Actief is onder andere in samenwerking met het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) gestart met een onderzoek naar sociale veiligheid in de ondernemende sportwereld. ”Proactief handelen is hierbij een essentieel belang, met als doel een cultuur van veiligheid binnen de sport te bevorderen”, benadrukt Denise d’Hondt, woordvoerder bij NL Actief.

Nare ervaring

”Ik heb een keer een opmerking gekregen van een oudere man, toen ik aan het hip thrusten (sportoefening voor je onderlichaam) was, hij zei dat ik niet zoveel spieren nodig heb om het huishouden te doen”, zegt Sanne. En ze is niet de enige die hier last van heeft. Uit een onderzoek van NOS Stories, van februari 2023, blijkt dat meer dan de helft van de 900 ondervraagde jongeren aangeeft zich ongemakkelijk te voelen in de sportschool. De meest voorkomende klacht die in dit onderzoek voorbijkwam was starende mannen. Sanne geeft aan gelukkig niet veel last te hebben van dit ongepaste gedrag. ”Ik sport vaak met een gymbuddy (sportmaatje, dit is meestal een jongen, dus misschien dat dit ervoor zorgt dat ik er minder last van heb’’, vertelt ze.

”Het moet zo laagdrempelig en makkelijk mogelijk zijn voor mensen om zich te melden”

Renske

Grens
De grens van ongepast gedrag ligt voor iedereen ergens anders, wederhoor is in zo’n situatie dus erg belangrijk. Bij sportschool Snap Fitness in Tilburg nemen ze iedere melding serieus, en gaan ze met beide partijen in gesprek. ‘’We gaan in gesprek met de desbetreffende persoon, maar we gaan ook met de ander in gesprek. Er zijn namelijk altijd twee kanten aan een verhaal. Daarna maken we een beslissing’’, laat Renske weten. Ook Sanne weet duidelijk haar grens aan te geven, ‘’Ik vind woorden en iemand die iets roept niet zo erg, ik hoor het vaak toch niet door mijn oortjes. Maar aanraken vind ik echt not done, daar trek ik mijn grens’’, aldus Sanne.

Werking
De organisatie heeft nog geen specifieke vormgeving voor het meldpunt. ”We zijn nu aan het kijken of we het niet breder moeten trekken in de sport, dan alleen een meldpunt’’, aldus Denise d’Hondt. Ondanks dat het meldpunt nog niet klaar is denkt fitnesser Sanne wel dat het gaat helpen. ”Er is nog geen punt waar je dit kan melden, maar dat lijkt me toch heel erg fijn. ”Ik denk dat het absoluut zou helpen, vooral als het anoniem kan’’, aldus Sanne. Snapp Fitness heeft zelf geen meldpunt maar ook Renske vindt een landelijk meldpunt een goed idee. ”Het moet zo laagdrempelig en makkelijk mogelijk zijn voor mensen om zich te melden”, zegt Renske.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...