Oordopjes in nachtclubs: overbodig, noodzakelijk of tevergeefs?

Publicatiedatum:

Gistermiddag is ‘Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek’ in Delft ondertekend. Hierin staat onder andere dat alle clubs en festivals in Nederland een maximaal geluidsniveau van 103 dB(A) moeten aanhouden. Daarnaast moet er meer betaalbare gehoorbescherming komen en betere voorlichting over het gevolg van harde muziek: blijvende gehoorschade.

De WHO (World Health Organization) raadt aan om het maximale geluidsniveau te verlagen naar 100 dB(A) om negatieve consequenties te vermijden. Volgens Ruben van Dorssen, de woordvoerder van minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers, is hier echter te weinig steun voor in Nederland. “Dit komt primair doordat de muziekbeleving dan heel anders wordt. Daarnaast is zowel 103 decibel als 100 decibel alleen veilig met oordopjes in.”

HAARLEM – Rudeboy en Green Lizard treden op in poppodium Patronaat op de dag van de coronaversoepelingen. Nachthoreca als clubs en discotheken mogen weer open, maar slechts tot middernacht. Daarnaast is het tonen van een coronatoegangsbewijs verplicht voor toegang. ANP PAUL BERGEN

Gelukkig dragen steeds meer jonge mensen deze oordopjes. Vier jaar geleden bleek uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting dat ongeveer 4% van de jongeren gehoorbescherming gebruikte. Nu ligt dat al op ruim een derde. Katharina Schoenmaker, de officemanager van de populaire nachtclub Patronaat, merkt dit in de praktijk aan de stijgende verkoop van oordopjes. “Hieruit blijkt wel dat bezoekers bewuster met hun gehoor bezig zijn.” 

Pepijn (20) die regelmatig uitgaat en last heeft van tinnitus zegt echter dat gehoorbescherming niet heilig is. “Als ik op vrijdag naar een festival ben geweest, heb ik in het weekend nog meer last van een piep in mijn oren dan normaal. Zelfs als ik gehoorbescherming draag.” Daarnaast doen veel jongeren de bescherming weleens uit tijdens een festival om elkaar te kunnen verstaan. Volgens Pepijn denken veel mensen die voor het eerst een club bezoeken niet eens dat oordopjes nodig zijn. “Dan hebben ze al gehoorschade en is het eigenlijk al te laat.” Als het aan hem lag, zou het maximale geluidsniveau verder dalen zodat oordopjes niet meer nodig zijn.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...