Studenten dienen schadeclaim in tegen DUO: ‘We zijn in de val gelokt’

Dertig tot zestig studenten hebben een schadeclaim ingediend tegen DUO omdat de rente op de studieschuld dit jaar is verhoogd. Ze willen dat studenten met een openstaande lening die hier direct last van krijgen een schadevergoeding krijgen.

Studenten moeten volgend jaar 2,56 procent rente betalen over hun schuld die ze nog hebben na hun studietijd. Dat is dit jaar slechts 0,46 procent. De rente wordt dus meer dan vervijfvoudigd. Ook studentenvakbond LVSB steunt dit infinitief, zo laat voorzitter Eliza Weehuizen weten aan EyDaily. ‘De financiële positie van studenten staat onder druk. Kijk alleen al naar de woningmarkt, de energiekosten en dan komen er nog hogere studiekosten bij. Als je het onderwijs laagdrempelig wil houden, dan moet je dit probleem serieus nemen.’

Onrechtmatig gehandeld
De zaak is gericht tegen Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die voor het ministerie van Onderwijs studiefinanciering uitkeert en schulden op eist. De dienst heeft volgens de eisers niet genoeg informatie verstrekt en niet gewaarschuwd voor de risico’s van de studielening. De groep wordt bijgestaan door juridisch adviesbureau Legal Advice Wanted. Ze willen dat de rechtbank eerst vaststelt dat DUO onrechtmatig heeft gehandeld. De volgende stap zou zijn dat de rechtbank de schade vaststelt, maar de eisers hopen dat de politiek na de eerste stap al ingrijpt.

We vechten voor de rechtvaardigheid van studenten.

Eliza Weehuizen

Daarbij krijgen ze steun van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en jongerenvakbond FNV Young, die ook tegen de rentestijging zijn. ‘Het initiatief ligt bij de eisers, maar als studentenvakbond supporten wij dit volledig. We vechten voor de rechtvaardigheid van studenten. Studenten zijn in de val gelokt, daar ben ik echt klaar mee.’ zegt Weehuizen van LVSB.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...