Geopolitiek op het Podium: Boekestijn en De Wijk’s Eindejaarsshow 2023 – Een Theatrale Reis door Tijd en Thema’s

Publicatiedatum:

Eindhoven- Op het eerste gezicht lijkt het wellicht vreemd: een theatershow gewijd aan de oorlogen van dit jaar en het komende jaar. Maar dat is precies het concept achter de Boekestijn en De Wijk Eindejaarsshow 2023, onder leiding van journalist Hugo Reitsma. In deze theatershow nemen Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk het publiek mee op een reis door het afgelopen jaar, waarbij ze reflecteren op geopolitieke ontwikkelingen en hun blik werpen op de toekomst.

Hoewel het op eerste indruk wellicht niet zo boeiend lijkt, besteden Boekestijn en De Wijk maar liefst twee uur aan deze ontwikkelingen. Hoe heeft Poetin het afgelopen jaar doorgebracht en welke voorspellingen zijn er voor Trump in het komende jaar? Ook Xi Yingping en andere leiders zoals Von der Leyen passeerde de revue. Op een ludieke wijze, met foto’s van wereldleiders op stoelen en pittige anekdotes, delen ze hun visie op het geopolitieke jaar. De voorstelling vangt aan met een leuke entree door gordijnen van een andere voorstelling, gevolgd door de presentatie van hun podcast op het podium.

Leiding van Show en Thema van Zonden

Hugo Reitsma, in zijn rol als showleider, zorgt ervoor dat de show boeiend blijft voor het publiek. Hij introduceert het leidende thema van de show: de zeven zonden, die elk een wereldleider of geopolitieke gebeurtenis vertegenwoordigen. Hoewel het idee leuk was, viel de uitvoering enigszins tegen. Dit lag deels aan Reitsma, die te weinig ingreep, waardoor Boekestijn en De Wijk soms afdwaalden van de zonden, wat resulteerde in te langdurige besprekingen van bepaalde gebeurtenissen.

Sommige delen van de show neigden bijna naar een soort hoorcollege, met langdradige uitleg van Boekestijn of De Wijk. Tijdens de uitleg van de gebeurtenissen stonden de andere historicus en de showleider af en toe op het podium, leunend tegen een piano of tafel, wat afleidend was. Het zou beter zijn geweest als ze het podium hadden verlaten of meer beweging hadden toegevoegd, om te voorkomen dat het op een ‘one man ted talk’ leek.

Interactie met het Publiek en Stevige Meningen

Wat betreft de interactie met het publiek had het wat meer mogen zijn. Er waren enkele interactiemomenten, zoals een vragendobbelsteen en het gooien van stressballetjes in het publiek. Meer betrokkenheid, bijvoorbeeld door het publiek te laten deelnemen aan discussies, zou de show dynamischer hebben gemaakt.

De stevige meningen die ze in hun podcast delen, kwamen ook terug in de show en maakten deze interessant. Gezien de achtergronden van Boekestijn en De Wijk als historici en Boekestijns connectie met de politiek, bood de show een intrigerende blik op hoe zij geschiedenis als basis gebruikten voor hun visie op de geopolitieke situatie van het afgelopen jaar. Boekestijn was vroeger tweede kamerlid voor de VVD, maar hij moest de kamer verlaten nadat hij gevoelige informatie uit een gesprek met Beatrix met de pers deelde.

Podcastkarakter en Gemiste Kansen

Een opvallend moment was Boekestijns verhaal waarin hij inging op de geschiedenis en hoe er in de 19e eeuw veel minder oorlogen waren, hoewel de situatie van toen vergelijkbaar was met nu. Deze presentatie had echter wat meer visueel kunnen zijn. Het scherm achter hen werd vooral gebruikt voor foto’s van wereldleiders en verschillende oorlogen, maar had bijvoorbeeld ook kunnen worden gebruikt voor het tonen van video’s.

Hoewel het een interessante show was en veel inzicht bood in de geopolitieke situatie van dit jaar, had deze iets minder het karakter van een podcast mogen hebben. Het direct vertalen van de podcast naar het podium door Reitsma, Boekestijn en De Wijk had meer variatie en interactie kunnen bevatten. Over het algemeen was de show interessant, maar er waren momenten waarop het publiek bijna in slaap dreigde te vallen.

De Boekestijn en De Wijk Eindejaarsshow 2023. Een avond doemdenken voor de hele familie!

Arend jan Boekestijn en Rob de Wijk o.l.v. van Hugo Reitsma

Ongeveer 120 minuten

Voor meer informatie kijk op: https://shorturl.at/DJTY9

Bron foto: SENF Theater producties

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...