Tampons van 100 procent katoen duurzamer alternatief voor wegwerpproducten

De duurzaamheid van menstruatieproducten komt steeds vaker ter sprake. Dit doordat veel wegwerpproducten plastic bevatten. Er bestaan tegenwoordig duurzame alternatieven, ook voor de wegwerp-menstruatieproducten.

De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal meldt dat personen die ongesteld worden, gemiddeld 90 kilo aan maandverband of 60 kilo in hun vruchtbare jaren gebruiken. Het afval afkomstig van wegwerp-menstruatieproducten bestaat grotendeels uit plastic.

Duurzame alternatieven

Er bestaan duurzamere alternatieven voor menstruatieproducten. Er bestaan tampons die gemaakt zijn van 100 procent katoen. Deze tampons zijn volledig plasticvrij. Dankzij het ‘Soil Association Organic’ keurmerk kun je zien of het gemaakt is van biologisch katoen, vertelt Hester Hendriks van Waarzitwatin

Er zijn ook herbruikbare opties maar deze zijn niet voor iedereen zo toegankelijk. Denk hierbij aan de cups of wasbare maandverband. Deze zijn regelmatig net wat duurder en worden niet overal verkocht. Nynke Kloppenburg, eigenaar van Cupkiezer verteld ‘Je kan wel aan Google trends zien welke woorden meer zijn gezocht over de jaren heen. Daar zie je zeker dat duurzame alternatieven meer gezocht worden.”

De katoenteelt

In vergelijking met normale katoen teelt wordt er bij biologisch katoen geen gebruik gemaakt van pesticiden ( bestrijdingsmiddelen). Uit recent onderzoek blijkt dat er resten van pesticiden zijn gevonden in maandverband en tampons waarin geen biologisch katoen is gebruikt. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Uit een publicatie van Women in Europe for a Common Future, ‘GifVrijOngesteld’ blijkt; het verbouwen van katoen vraagt veel land. In de katoenteelt wordt veel water gebruikt terwijl de plantages vaak liggen in gebieden waar water schaars is.

Tampons van biologisch katoen kiezen is een duurzame keuze. Maar het wereldwijde aandeel van biologisch katoen komt neer op zo’n drie procent.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

Afbeelding: ANP / IRIS VAN DEN BROEK

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...