Het Noordbrabants Museum vraagt om donaties om ‘Brabantse Mona Lisa’ thuis te houden

Het Noordbrabants Museum heeft interesse getoond om een beroemd Van Gogh-schilderij bij haar roots in Brabant te houden. ‘’Kop van een vrouw’’, ook wel bekend als de ‘Brabantse Mona Lisa’, werd in 1885 geschilderd door de wereldberoemde schilder Vincent Van Gogh. Het museum heeft al een bod gedaan en vraagt donaties aan Brabanders om hun kansen op een succesvol bod-acceptatie te vergroten.

‘Kop van een vrouw’ logeert nu tijdelijk in Het Noordbrabants Museum. De organisatie wil nu het schilderij graag houden waar het vandaan komt. Het museum heeft de mogelijkheid om het schilderij voor 8,6 miljoen euro aan te schaffen voordat het op de markt komt. Ondanks de interesse van meerdere partijen uit onder andere China en de VS, geeft de verzamelaar van Engelse afkomst exclusief Het Noordbrabants Museum de kans om het schilderij te kopen.

Foto: Vincent van Gogh, Kop van een vrouw (Gordina de Groot), maart-april 1885, olieverf op doek op paneel, 41 x 32,5 cm. Particuliere collectie

Geschiedenis van het schilderij

‘Kop van een vrouw’ is een portret van een vrouw genaamd Gordina de Groot uit eind 19de eeuw. Als ze je bekend voorkomt, zou dat zeker niet onlogisch zijn. Ze is ook te zien in Van Goghs andere beroemde topstuk De aardappeleters. ”Het schilderij is knap geschilderd, van topkwaliteit maar heeft daarnaast bijzondere betekenis voor de mensen in Brabant. Haar diepe blik verraadt de zorgen én de standvastigheid van het boeren bestaan. Uit de noeste arbeid op het land is een mentaliteit ontstaan die er mede voor heeft gezorgd dat Brabant de meest economische succesvolle en menselijke provincie van dit moment is”, vertelt Jacqueline Grandjean, de directeur van het museum. Wat interessant is om te weten is dat Gordina zwanger was terwijl ze werd geschilderd en dat de vader wellicht niemand minder zou zijn geweest dan haar schilder Vincent. Later bleek deze beschuldiging niet waar. ”Het is lange tijd een hardnekkige dorpsroddel gebleven. Wie de vader wel was is nooit bekend geworden. Uit DNA-onderzoek bleek dat Van Gogh niet de vader was”, vertelt Grandjean.

Foto: Jan-Kees Steenman

Eurootje voor Van Gogh

Het schilderij van ‘onze Vincent’ bleef voor meer dan een eeuw lang in Den Haag en later in Zwitserland. In deze tijd werd het slechts één keer tentoongesteld. Het Noordbrabants Museum vraagt de inwoners van de provincie om (kleine) donaties voor het schilderij. In korte tijd is er al veel geld ingezameld: ”Er is in twee dagen tijd meer dan 40.000 euro gestort om de aankoop te ondersteunen. Dit komt van gewone Brabanders die enthousiast zijn over het voornemen om Kop van een Vrouw van Vincent Van Gogh aan te kopen”, vertelt Jacqueline Grandjean. Laten we hopen dat de Brabantse Mona Lisa ook echt thuis in Brabant mag blijven…

Meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om alles te zien en volg ons op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...