Tentoonstelling over roofkunst te zien in Mauritshuis

De tentoonstelling ‘Roofkunst – 10 verhalen’ vertelt door middel van een VR-bril verhalen over geroofde kunst uit verschillende perioden. Het toont gestolen kunst door Franse troepen in 1795, koloniale roofkunst en door nazi’s afgepakte kunst van Joodse eigenaren. De tentoonstelling start in het Mauritshuis in Den Haag op donderdag 14 september.

De tentoonstelling laat zien waar de objecten en kunstwerken vandaan komen en welk verhaal erachter zit. Elk object dat is gebruikt voor de tentoonstelling staat voor een periode: koloniale roofkunst, gestolen kunst door Franse troepen in 1795 en door nazi’s afgepakte kunst van Joodse eigenaren.

Waarom de tentoonstelling?

“Roofkunst is een heel hot thema. Het komt vaak in de pers.” zegt Boris de Munnick, woordvoerder Mauritshuis. “We hopen dat de bezoeker na de tentoonstelling gaat nadenken over de thematiek rond roofkunst. Wat moeten we met roofkunst? Moet het teruggegeven worden en hoe zou dat dan moeten?”

Waarom VR-brillen?

“Het laat een beter beeld zien van wat er met de objecten is gebeurd.Via de VR kom je erachter wat de geschiedenis van dat object is. Je hoort niks, het is echt een experience” zegt Boris de Munnick. Zo kun je bijvoorbeeld bij een Indonesische tempel staan of in een mijn waar in de nazitijd kunst werd opgeslagen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...