Tentoonstelling over roofkunst te zien in Mauritshuis

Publicatiedatum:

De tentoonstelling ‘Roofkunst – 10 verhalen’ vertelt door middel van een VR-bril verhalen over geroofde kunst uit verschillende perioden. Het toont gestolen kunst door Franse troepen in 1795, koloniale roofkunst en door nazi’s afgepakte kunst van Joodse eigenaren. De tentoonstelling start in het Mauritshuis in Den Haag op donderdag 14 september.

De tentoonstelling laat zien waar de objecten en kunstwerken vandaan komen en welk verhaal erachter zit. Elk object dat is gebruikt voor de tentoonstelling staat voor een periode: koloniale roofkunst, gestolen kunst door Franse troepen in 1795 en door nazi’s afgepakte kunst van Joodse eigenaren.

Waarom de tentoonstelling?

“Roofkunst is een heel hot thema. Het komt vaak in de pers.” zegt Boris de Munnick, woordvoerder Mauritshuis. “We hopen dat de bezoeker na de tentoonstelling gaat nadenken over de thematiek rond roofkunst. Wat moeten we met roofkunst? Moet het teruggegeven worden en hoe zou dat dan moeten?”

Waarom VR-brillen?

“Het laat een beter beeld zien van wat er met de objecten is gebeurd.Via de VR kom je erachter wat de geschiedenis van dat object is. Je hoort niks, het is echt een experience” zegt Boris de Munnick. Zo kun je bijvoorbeeld bij een Indonesische tempel staan of in een mijn waar in de nazitijd kunst werd opgeslagen.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...