The Beatles brengen hun nieuwe en laatste nummer ooit uit

De iconische band The Beatles is al tientallen jaren uit elkaar, maar op 2 november brengen ze het nieuwe nummer ‘Now and Then’ uit. Dit delen de twee nog levende oud-leden Paul McCartney en Ringo Starr op diverse kanalen. Het nummer lag jarenlang op de plank, maar door gebruik te maken van AI is het nu voltooid. 

In de jaren zeventig is het nummer geschreven en ingezongen door voormalig Beatle-lid John Lennon, die in 1980 werd vermoord. Na zijn dood deed zijn vrouw Yoko Ono de demo cadeau aan Paul McCartney. 

Op de plank

Enkele jaren voor zijn dood heeft ook de oud-Beatle en gitarist George Harrison meegewerkt aan het nummer. Samen met McCartney en Starr namen ze nieuwe delen op en voltooiden een ruwe mix met producer Jeff Lynne. Op dat moment verhinderden technologische beperkingen dat Lennon’s zang en piano gescheiden werden om een helder geluid te bereiken die nodig was om het nummer af te maken. ‘Now And Then’ verdween toen op de plank, in de hoop dat het op een dag opnieuw zou worden bekeken. Door gebruik te maken van AI is het nummer nu toch voltooid. De techniek kon het gesis van de tape en andere geluiden weghalen, zonder het geluid van de stem van Lennon aan te tasten.

Nieuwe muzikale onderdelen

In 2022 pakten McCartney en Starr het nummer weer op om te voltooien. Naast de zang van Lennon bevat ‘Now And Then’ nu elektrische en akoestische gitaar opgenomen door Harrison in 1995. Verder is het aangevuld met een nieuwe drumpartij van Ringo Starr, maar ook Paul McCartney kan met zijn bas, gitaar en piano niet ontbreken. Het spel van beide mannen komt overeen met Lennon’s originele opname. Ook droegen McCartney en Starr achtergrondzang bij aan het refrein.

Emotioneel

In de bekendmaking geven zowel Starr als McCartney aan dat het een emotionele ervaring was om de stem van hun kameraad te horen. “Daar was het, de stem van John, glashelder. Het is behoorlijk emotioneel. En we spelen er allemaal op, het is een echte Beatles-opname’’, aldus McCartney. Starr deelt dat gevoel: “Het was het dichtst in de buurt dat we hem ooit weer in de kamer zouden hebben, dus het was erg emotioneel voor ons allemaal. Het was alsof John daar was, weet je. Het is ver weg.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...