Een ochtend in maart fluistert: ‘De lente begint’

Twaalf over half zeven ’s ochtends. De eerste zon van de lente komt op in Tilburg, maar iets daarvoor konden de eerste zonnestralen al opgevangen worden. Door hardlopers, mensen die de hond uitlaten en andere vroege vogels. Wie dan om zich heen keek, zag Tilburg in bloei.

Het station rond zonsopkomst, in het centrum van Tilburg. Naast de hoofdweg en het fietspad staan de narcissen allemaal in bloei. Sommigen zijn door het recente warme weer zelfs al over hun hoogtepunt heen.

Naast de Professor Cobbenhagenlaan ligt een lang en smal park. Populair onder mensen die er met de hond lopen. De grasveldjes rondom het middenpad staan nu vol met blauwe bloemetjes; de kleine sneeuwroem. Het is een bloem die elk jaar in maart in bloei staat.

Dat geldt niet voor de bloesembomen. Die bloeien normaal gesproken vaak pas in april en/of mei. Aan de Wandelboslaan, maar ook op veel andere plekken in Tilburg, staan deze echter al in wit blad.

Ook in het Wilhelminapark zijn bloesembomen te vinden, maar deze kersenbloesems hebben met hun (zacht) roze blaadjes een extra lente-achtige uitstraling.

Naast de ‘gewone’ gele narcissen, zijn er ook witte bloemen met vaak oranje in het midden. Deze soort groei vaak pas in april, maar langs de Ringbaan West staan velden vol hiervan.

Door het warme weer komen ook de eerst tulpen al omhoog en open. Je moet er wel even goed naar zoeken. Hier, langs de Hart van Brabantlaan, zijn de typisch Nederlandse bloemen al te spotten.

Zo staan in heel Tilburg bloemen en planten in bloei aan het begin van de lente. Bijvoorbeeld op de herkenbare plekken als bij de Süleymaniye moskee, het draaiend huis en in het Spoorpark, met de blik op Westpoint.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...