Hond Zoeff zorgt voor rust en vrolijkheid in de klas: “Als je niet lekker in je vel zit, helpt het dat Zoeff er is”

BERGEN OP ZOOM – Op onderwijsinstelling Curio pomona in Bergen op Zoom neemt lerares Lilian Bogaert (64) iedere dag haar Australian Labradoodle Meester Zoeff mee naar school. Het is niet gebruikelijk dat er een hond op school is, dus wat maakt Zoeff zo speciaal?
(bericht gaat verder onder de foto)

V.l.n.r.: Mohamed, Sam, Meester Zoeff, Lilian Bogaert en Vanessa. FOTO: Annemijn Koole

Al bij binnenkomst zit de donkerblonde hond met krullen keurig klaar bij de deur van het klaslokaal om de leerlingen te verwelkomen. Met zijn staart heen en weer zwaaiend krijgt hij van velen een aai over zijn bol, totdat iedereen plaats heeft genomen op een stoel; de schooldag kan beginnen. “Een tijd geleden had ik al de wens om zo’n initiatief te nemen met een hond”, zegt Lilian Bogaert. Sinds een jaar zit Zoeff dagelijks in het klaslokaal, al vanaf dat hij twee maanden oud is. Zo zit Zoeff graag in zijn ‘kroelstoel’: een rode fauteuil voorin de klas, naast het smartboard. Daar kunnen leerlingen de hond aaien en knuffelen voor wanneer zij daar behoefte aan hebben. Zoeff is immers een slimme en aanhankelijke hond, waardoor hij onbewust therapie biedt.

Steun
Leerlingen kunnen niet alleen terecht bij Zoeff als zij hem willen knuffelen, maar ook als ze het moeilijk hebben. Leerling Sam (13): “Als je een dip hebt of niet lekker in je vel zit, helpt het dat Zoeff er is.” Ook leerlingen Vanessa (14) en Mohamed (15) hebben ervaren dat het fijn is dat Zoeff op school is. Zij hebben allebei een huisdier verloren en Zoeff was er op dat moment om hun troost te bieden. De hond signaleert zelf wanneer een scholier zich niet goed voelt. Op zo’n moment loopt Zoeff naar de leerling toe, wat helpt voor de leerling om rustig te worden.

Voorbereiding
Toen Zoeff nog in de buik van zijn moeder sMoeke zat, werden de leerlingen van juf Bogaert goed voorbereid op de komst van de hond. Zo had iedere leerling van tevoren een gesprek, waarbij werd gekeken naar eventuele allergieën en angsten voor de hond. Ook werden er duidelijke regels en afspraken gemaakt over de aanwezigheid van Zoeff in het klaslokaal. Een aantal leerlingen zijn behulpzaam geweest door de hond uit te laten en hem eten te geven op school. Zelf heeft hond Zoeff twee cursussen gedaan ter voorbereiding: een puppy- en een sensitiviteitscursus. Daarbij gaat Zoeff altijd hygiënisch mee naar school: “Ik borstel hem iedere avond schoon”, geeft Lilian aan. Leerling Vanessa was het er helemaal mee eens dat Zoeff in de klas zou komen, net als vele anderen; de nieuwe leerlingen van Lilian sprongen begin dit jaar een gat in de lucht toen ze hoorden dat ze in de klas zouden komen met Zoeff.

Toekomst
Het afgelopen jaar zijn de leerlingen erg gesteld geraakt op de aanwezigheid van Zoeff. “Als Zoeff er niet meer is, is het saai en super stil”, vertelt Vanessa. De scholieren zouden het jammer vinden als Zoeff de school zou verlaten over tweeënhalfjaar, aangezien Lilian dan met pensioen gaat en de hond met zich meeneemt. Maar voor nu blijven Lilian en de leerlingen dagelijks genieten van de behulpzame hond in het klaslokaal.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...