TU Delft ten einde raad na afkeuring vrouwenquotum

TU Delft zit met de handen in het haar over het afgekeurde vrouwenquotum. Volgens Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van TU Delft, was er geen andere optie om meer meiden aan te trekken. Eerst wil TU Delft met de demissionair minister van onderwijs, cultuur en wetenschap in gesprek, maar pas het volgende kabinet zou de regelgeving rondom het voortrekken van vrouwen kunnen veranderen. Dit kan volgens Joris Melkert nog jaren duren.

“Werk je met een minderheid, dan heeft die er altijd last van dat ze een minderheid is.” Zo schetst Melker de situatie van het aantal meiden op technische opleidingen vergeleken met jongens. Van de vooraanmeldingen van TU Delft is 23% vrouw. Het internationale streefgetal van vrouwen in de technische sector is 30%. Wel weet ze dat eerdere maatregelen niet voldoende zijn om het internationale doel te behalen. “Je kunt denken aan rolmodellen voor nieuwe studentes, maar die hebben we al. Het levert niets extra op.”

Volgens een studente van TU Delft, Lana van Duin zou het helpen om het stereotype ‘dit is een jongensding’ van technische opleidingen af te halen. “Dat maakt het aantrekkelijker om ergens te komen werken of studeren.” 

Van Duin merkt op dat er veel interactie is tussen jongens en meiden op school. Toch is ze blij dat ze niet het enige meisje is. “Vandaag kwamen de jongens bijvoorbeeld niet opdagen bij het groepsproject en ze hebben ook niet aangegeven waarom. Dat is niet altijd zo, maar mannen communiceren vaak toch even wat anders.” 

Het is in Nederland verplicht om vrouwen in technische beroepen voor te trekken, mits ze geschikt zijn. Melkert vindt het bizar dat het juist verboden is om hetzelfde te doen op een technische school. “Hoe kunnen we geschikte kandidaten leveren voor die banen als er nog zo weinig vrouwen op scholen zijn?”

Lassen tijdens Girls Day, een dag waarop meiden kennismaken met de technische sector. ANP JEROEN JUMELET

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...