Toename toerisme op Tenerife zorgt voor uitdagingen

Na de COVID-19-pandemie heeft het toerisme op Tenerife een enorme groei doorgemaakt. Dankzij de keuze om zich na de coronacrisis te focussen op kwaliteitstoerisme, is de doelgroep van vakantiegangers in Tenerife veranderd. De toename van toerisme en het focussen op een andere doelgroep kan in de toekomst voor problemen gaan zorgen. ” Tenerife zal nooit klaar zijn voor zoveel toeristen.’’

Het eiland Tenerife is het grootste van de Canarische eilanden. Het eiland heeft in de afgelopen jaren een aanzienlijke toename van het toerisme gezien, met een opvallende stijging van Nederlandse bezoekers. Martijn Smeenge, een deskundige op het gebied van toerisme, benadrukt dat Tenerife een aantrekkelijke bestemming is geworden, vooral vanwege het klimaat. Met name aan de zuidkant van het eiland. Smeenge legt uit dat Tenerife na de coronapandemie de keuze maakte om zich te focussen op bezoekers die meer te besteden hebben. In eerste instantie zou dat dan het golftoerisme zijn. ”Nu is de doelgroep dat Tenerife bezoekt vooral ‘quality tourism’. Dit heeft geleid tot een stijging van de huisprijzen, vluchten en accommodaties. Hierdoor is het voor sommige bezoekers moeilijker om het eiland te bezoeken.

Alejandro Schindelmann, van Excursions Centre Costa Adeje, is al 25 jaar werkzaam bij dit bedrijf. ”Ik vind het toerisme ook wel positief, want zonder toerisme komen wij niet rond.” Ook Gerard van Viajes excursion shop Santa Cruz de Tenerife ziet positieve aspecten. ”De doelgroep dat Tenerife nu bezoekt, heeft iets meer geld. Ik vind dat makkelijker om mee te werken.”  Maar de groei van het toerisme brengt ook uitdagingen met zich mee. 

Mogelijke toekomstproblemen 

Schindelmann waarschuwt dat Tenerife niet te veel toeristen moet toelaten. ”Wij zijn daar niet op voorbereid. Dan zouden we grotere hotels moeten hebben, het transfer moet beter worden en we moeten meer water zuiveren.” David van Yolo excursion Santa Cruz ergert zich aan het gedrag van sommige toeristen. ”Ze zouden hun gedrag kunnen verbeteren. Vooral Engelse toeristen, want die zijn asociaal. Ze vervuilen het eiland. Nederlandse toeristen daarentegen, gedragen zich goed.” Ook Smeenge benadrukt een aantal problemen zoals: overbevolking, vervuiling en verstoring van lokale gemeenschappen en ecosystemen. Schindelmann heeft zijn twijfels over het groeiende toerisme. ”Ik denk dat Tenerife nooit klaar zal zijn voor zoveel toeristen.’’ Ondanks vele economische voordelen, moet het eiland volgens Smeenge en Schindelmann er wel voor blijven zorgen dat milieu en cultuur beschermd wordt.

Toename Nederlandse toeristen

Wereldwijd hebben 9166741 bezoekers in 2023 Tenerife bezocht. In 2019 waren dit 8441644 bezoekers. Dit is een toename van 7,91%. Wat opvalt is een stijging van Nederlandse bezoekers. Volgens cijfers van WebTenerife is het aantal Nederlandse passagiers dat het eiland bezocht gestegen van 166.463 in 2019 naar 211.084 in 2023, wat een toename van 26,81% aanduid.

Uitgelichte foto: Indy Bosters

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...