Verhitte discussie over homeopathie in Duitsland; voor- en tegenstander aan het woord

Publicatiedatum:

In Duitsland is een discussie over homeopathie aangewakkerd. Karl Lauterbach, de Duitse minister van Volksgezondheid, wil stoppen met het vergoeden van de homeopathische geneesmiddelen. In Nederland zitten deze geneesmiddelen al niet in het basispakket van de verzekering, maar wel in het aanvullende pakket.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij is fel tegen homeopathische middelen. Bestuurslid en psychiater emeritus prof. dr. Michiel W. Hengeveld, vertelt: “Volgens het aanvullende pakket heeft het er alle schijn dat homeopathische middelen werkzaam zijn. Zorgverzekeringen halen winst uit hun aanvullende pakketten.” Ze willen graag zien dat de homeopathische geneesmiddelen volledig uit de verzekering worden gehaald. “Homeopathie berust op een scheikundig onzinnige verdunningstheorie en bij goed onderzoek blijkt steeds weer dat het niet werkt. Soms helpt het bij lichte klachten vanwege het placebo-effect”, aldus Hengeveld.

Paul Doesburg doet promotieonderzoek naar homeopathie aan de universiteit Witten-Herdecke in Duitsland. Bovendien is hij actief bij de Verein für Krebsforschung (Vereniging voor Kankeronderzoek) in Arlesheim, Zwitserland. Hij stelt juist dat er wel degelijk wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van homeopathie. “Tussen de alternatieve geneeskunde zitten ook dingen die niet werken, maar uit ons onderzoek zien we wel degelijk dat het werkt.’’

Doesburg gaat verder: ”Zelf werk ik hier ook aan. Je laat bijvoorbeeld plantjes groeien op een placebo, waar niks in zit of je laat ze groeien op een homeopathische verdunning. Om zo objectief mogelijk te blijven weet de onderzoeker op dit moment nog niet welk plantje welk middel gekregen heeft. Pas als de metingen op de plantjes bekend zijn, achterhalen we welke van de twee middelen de homeopatische verdunning heeft gehad. Vervolgens voeren we het hele experiment nog eens uit met alleen water. Op deze manier kunnen we bepalen of er toevallig nog een invloed van buitenaf is die heeft meegespeeld in het onderzoek.”

Doesburg betreurt het ingediende voorstel van de Duitse regering. “Homeopathische geneesmiddelen hebben geen bijwerkingen en zijn vaak goedkoper dan de gangbare gezondheidszorg.”

Wat is homeopathie?

Veel mensen denken dat homeopathie neerkomt op het verdunnen van een stof, maar toch zit het anders. Het begint er wel mee; er wordt een deel genomen van een oplossing en gemengd met negen delen (meestal) water. Vervolgens wordt dit mengsel ook gedynamiseerd. Dat betekent dat het een paar keer stevig tegen een harde bodem wordt geschud en dit gebeurt meestal op basis van 1:10, maar kan ook 1:100 of nog hoger zijn per dynamiseringstap. “Als je een homeopathisch middel alleen zou verdunnen, werkt het niet”, aldus Doesburg. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...