Waarom vieren we Sinterklaas in Nederland op 5 december?

Publicatiedatum:

Misschien heb je deze week wel Pakjesavond gevierd: Elk jaar op 5 december vieren vele families deze feestdag, maar waarom wordt sinterklaas in Nederland eigenlijk op 5 december gevierd en in België op 6 december?  
 
Hoogleraar Emeritus Europese Etnologie Peter Jan Margry geeft aan dat feestdagen tegenwoordig steeds vaker worden verlengd. ´´Veel feestvieringen begonnen al op de avond ervoor. Daarom heet het ook sinterklaasavond in Nederland. Kijk bijvoorbeeld naar kerst: Je hebt een kerstavond en een eerste en tweede kerstdag. Het is eigenlijk een soort verlengde viering, en dat heeft met de regio te maken.´´  
 
In België vieren ze het sinterklaasfeest op 6 december. Van kinds af aan wordt je verteld dat sinterklaas dan jarig is, maar is dat wel zo? ´´Nee hoor,´´ zegt Margry, ´´6 december is de feestdag. Officieel is dat de sterfdag, zoals bij veel feestdagen de sterfdag wordt geëerd en dus niet de geboortedag. Sterfdagen werden sowieso veel belangrijker gevonden in de middeleeuwen. Kijk ook naar Sint Maarten, bijvoorbeeld.´´ Quest schrijft op hun website dat de goedheiligman vermoedelijk gebaseerd is op de heilige Nicolaas van Myra. Hij stond bekend als een echte kindervriend, en niet geheel toevallig is zijn sterfdag op 6 december 342. Volgens Quest is de echte verjaardag van de goedheiligman niet bekend. ´´We weten alleen dat hij rond het jaar 280 geboren is.´´  
 
Waar we in Nederland ´s avonds stilstaan bij het Sinterklaasfeest op 5 december. Doen ze dat in België op de sterfdag, 6 december zelf. ´´Kinderen moesten vroeg naar bed waardoor ze ´s ochtends wakker werden met de cadeautjes en de avond ervoor gewoon op tijd kunnen gaan slapen,´´ aldus Margry.  

In het Belgische Nieuwsblad gaf Raf Rumes, secretaris van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen, jaren geleden nog een reden voor het verschil tussen België en Nederland. ´´Tachtig tot honderd jaar geleden hebben de protestanten in Nederland het vieren van sinterklaas verboden. Het protestantisme aanvaardt geen heiligen. Mensen begonnen het sinterklaasfeest ´s avonds stiekem thuis te vieren.´´ Tegenwoordig kan dat weer in alle vrijheid.

Foto: ANP//ROB ENGELAAR
 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...