Aantal Nederlandse kinderen in armoede blijft gelijk

Publicatiedatum:

Nederland is er dit jaar niet in geslaagd om het aantal kinderen in armoede te laten afnemen. Uit een onderzoek van Unicef blijkt dat de kinderarmoede in Nederland van 12,6 procent in 2012, naar 12,7 procent in 2021, is gestegen. Hierdoor bevindt Nederland zich, als een van de rijkste landen ter wereld, op de 27e plek (van de 39).

In Nederland wordt deze armoede bestreden door het armoedebeleid. Dit gebeurt door bijvoorbeeld heffingskortingen te verhogen en belastingen te verlagen. Daarnaast biedt de overheid ook begeleiding voor deze gezinnen en kijken ze naar verhoging van bijvoorbeeld de kinderbijslag. ”Er wordt door de overheid geld geïnvesteerd in armoede oplossingen via de gemeenten. Daarnaast zijn er ook nog fondsen zoals Nationaal Fonds Kinderhulp die ervoor zorgen dat een kind gewoon kind kan zijn.’’ Aldus Irene Boersma, communicatiemanager Nationaal Fonds Kinderhulp. ”Het armoedebeleid is dus niet centraal geregeld. Dit is wel lastig want iedere gemeente gaat er anders mee om en heeft andere middelen.”

Nederland is niet het enige land dat is achteruitgegaan. Opvallend is dat alleen bij de rijkste landen ter wereld, zoals Ijsland, Noorwegen, Finland, Engeland en Zwitserland, een stijging is te zien in de kinderarmoede. Waar deze toename aan ligt, is voor de organisatie Kinderhulp ook nog altijd de vraag. ”We moeten het allemaal samendoen, het is een gezamenlijk probleem. Jongeren zijn een vergeten en kwetsbare doelgroep. Volgens het systeem ben je vanaf je 18e volwassenen. Dan heb je volwassen rekeningen, maar nog geen volwassen inkomen. En dat maakt dat veel jongeren aan hun leven beginnen met schuld en een flinke achterstand.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...