Achtervolging door Amsterdam na melding van sextortion

0
145
Bron ANP Fotograaf Remko de Waal
Bron ANP Fotograaf Remko de Waal

In Amsterdam zijn vorige week twee mannen van 21 jaar oud gearresteerd voor sextortion na een korte achtervolging door de politie. Een vrouw had kort daarvoor hulp gezocht op het politiebureau.

Ze was telefonisch benaderd door een onbekend persoon die haar onder druk zette om af te spreken. De chanteur dreigde seksueel getinte foto’s van haar te delen als ze niet zou komen. Ondanks haar angst en schaamte schakelde het slachtoffer de politie in.

Op het moment van melding had de vrouw eigenlijk al op de afgesproken locatie moeten zijn. Daarom besloot de politie zelf naar de ontmoetingsplaats te gaan. Eenmaal ter plaatse wisten de agenten snel een auto te lokaliseren met een mogelijke verdachte. Bij het aangaan van contact met de bestuurder sloeg deze op de vlucht. Er volgde een achtervolging waarbij de bestuurder gevaarlijk rijgedrag vertoonde. Na een route door verschillende delen van Amsterdam wisten de agenten de auto tot stilstand te brengen, waarna beide inzittenden werden aangehouden.

De betekenis van sextortion
‘Sextortion’ betekent seksuele afpersing. Het woord is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’. Er is sprake van sextortion wanneer iemand je chanteert met het gebruik van naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal. Het kan ook gaan om nepfoto’s of nepvideo’s (deepfakes). De dader kan dreigen dat hij of zij van plan is naaktbeelden te delen met anderen als je niet doet wat de afperser wilt. In veel gevallen van sextortion gaat het om geld of je moet meer naaktbeelden sturen.

Hoewel de twee mannen inmiddels zijn vrijgelaten, blijven ze verdachten in het lopende onderzoek. De recherche voert verder onderzoek uit naar deze zaak.

Van sextortion kun je aangifte doen. Ben je slachtoffer geworden? Neem dan snel contact op met de politie.