Bijzonder veel wijzigingen binnen radiowereld: ‘Oh, daar is iets aan de hand bij Veronica’

Gerard Ekdom. ANP KIPPA LEVIN DEN BOER

Edwin Evers komt terug naar Radio 538, Gerard Ekdom, Wouter van der Goes en Frank van ‘t Hof stappen over naar Veronica. Het zijn een aantal van de grote hoeveelheid wijzigingen die in het afgelopen half jaar plaatsvonden binnen de radiowereld.

Volgens mediadeskundige Ron Vergouwen is het al jaren zo dat er vaak wijzigingen binnen de radiowereld zijn, maar in deze mate vindt hij bijzonder. “Het afgelopen jaar ontstond er een sneeuwbaleffect door de frequentieveiling”, zegt Vergouwen. Daar bieden radiozenders voor een plek op de FM-band. “Dat is een ontzettend belangrijke manier om luisteraars te krijgen”, zegt Vergouwen. Die plek op de FM is voor de komende twaalf jaar geldig. “Bedrijven moeten dan in één keer heel veel geld ophoesten en daar kunnen ze dan beleid op gaan maken”, legt hij uit.

Naast de eerder genoemde namen waren er nog veel meer verkassingen in het afgelopen half jaar. Tom de Graaf en Joe Stam gingen van Qmusic naar 3FM. Martijn La Grouw ging van 100%NL naar Radio 538. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga maken de overstap naar het nieuwe radiostation JOE. Ook Dennis Ruyer van Radio 538 zou naar JOE gaan, maar een week geleden bedacht hij zich en blijft hij toch bij 538.

Meer geld in het laatje

Het aantrekken van een dj brengt aandacht voor de zender. Dan zullen mensen misschien eerder een naar het station gaan luisteren. “Stel je haalt drie nieuwe dj’s binnen, dan denken mensen echt van oh, daar is iets aan de hand bij Veronica”, vertelt Vergouwen. “Als mensen Veronica horen, dan hopen zij dat mensen denken aan Gerard Ekdom.” Als zender hoop je dan luisteraars van de voormalige stations van de nieuwe dj’s over te halen. Meer luisteraars betekent meer adverteerders en dan komt er meer geld in het laatje.

In zijn ogen betekent het aantrekken van drie nieuwe bekende namen dat Veronica een richting kiest waar het opgaat. “Jarenlang heeft Veronica een soort zwabberbeleid gehad. Het muzikale beleid is best vaak omgegooid in de afgelopen tien jaar.” Volgens Vergouwen gaan de luisteraar weer weten waar het station voor staat. “De vier top dj’s van Veronica, Wout, Frank, Rob en Gerard, hebben een liefde voor bepaalde muziek en veel mensen weten ook welke muziek dat is.”

Radio 2 en 10

Het verlies van Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof leidt niet tot een grote klap bij Radio 2 denkt Vergouwen. “Het zit daar tjokvol met bekende namen en talenten. Wouter zat tussen zes en acht uur in de avond, dat zijn niet de belangrijkste uren.”

“Bij Radio 10 zat Gerard Ekdom als belangrijkste dj in de ochtend en die valt nu weg. Hij was het uithangbord van de zender”, vertelt hij. “Er zullen zeker een aantal luisteraars van Ekdom bij Radio 10 gaan overstappen naar Veronica. Hoeveel dat er zullen zijn, hangt af van zijn opvolger.”

Meest succesvolle radio-dj

Edwin Evers kondigde in 2018 aan een ‘radiopauze’ te nemen. Na bijna zes jaar liet hij weten vanaf februari 2024 weer aan de slag te gaan voor Radio 538. “Als we kijken naar de afgelopen 25 jaar, is Evers de meest succesvolle radio-dj”, zegt Vergouwen. Hij was een van de enige radio-dj’s die in zijn eentje een succes van een heel radiostation kon maken. “Als hij in zijn succesvolle periode naar 100%NL zou zijn overgestapt, weet ik zeker dat hij het marktaandeel van die zender had kunnen verdubbelen.” Evers strijkt de vrijdagmiddag op. “Hij is natuurlijk al even weg, dus even kijken of hij in de middag nog steeds dat succes in zijn kont heeft hangen”, vraagt Vergouwen zich af. “Het is super voor Talpa om hem weer aan boord te krijgen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...