Ophef rond Israël: Moet het land deelnemen aan het Eurovisiesongfestival?

0
170
ANP/Sander Koning

De ingewikkelde geopolitieke situatie waar Israël zich nu in bevindt roept bij veel Nederlanders sterke emoties op. Zo sterk dat een meerderheid in Nederland het land niet wil zien bij het aankomende Eurovisiesongfestival in Zweden. Maar volgens Songfestival expert Frits Huffnagel is de kans dat Israël daadwerkelijk niet komt opdagen nihil. “Israël is een van de landen dat bijna sinds het begin lid is van de EBU (European Broadcasting Union), die het hele festival organiseert, hun afwezigheid zou zeer merkwaardig zijn”.

Los van een uitsluiting van het land is volgens Huffnagel het Songfestival ook niet de plek voor zulke politieke protesten “Het Songfestival gebruiken om een politiek statement te maken gaat tegen de kern in van de organisatie. Het is gemaakt om verbroederend te werken. En daarvoor moet politiek absoluut erbuiten gelaten worden”. Het Songfestival is dus niet bedoelt om een plek te zijn waar landen hun eigen politieke agenda proberen te vorderen. En de EBU zorgt ervoor dat dat ook niet kan gebeuren. “In het verleden zijn er liedjes Langsgekomen waar echt heel duidelijk een politiek punt gemaakt wordt. Die worden dan afgewezen en op de vingers getikt, zodra je politiek mengt met sport en festiviteiten wordt het bijna onmogelijk om het gezellig te houden”, meldt Huffnagel verder.

Maar er zijn situaties geweest in het vroege verleden waar het onmogelijk is geweest om de twee te scheiden namelijk de Russische invasie van Oekraïne. Sinds de invasie heeft Rusland niet meer mee mogen doen met het Songfestival. Maar wat is daar dan aan de hand? Is de EBU met twee maten aan het meten of ligt het anders? Ook daarop heeft Huffnagel een antwoord: “De situaties van Rusland en Israël lijken misschien in een oog opblik vergelijkbaar, maar dat zijn ze eigenlijk helemaal niet. Rusland viel een mede lid van de EBU aan, en kreeg daardoor internationale sancties opgelegd. Door die sancties hebben ze niet mee kunnen doen. Niet door een besluit van de EBU”.

De keuze van deelname ligt uiteindelijk bij Israël zelf. Matthieu Slee voormalig hoofdredacteur Story en Weekend denk dat de keuze van deelname niet zo vanzelfsprekend als wij misschien verwachten “Je moet uiteindelijk bedenken dat dit misschien helemaal niet is waar de Israëliërs op zitten te wachten. Zij hebben nu te kampen met terreur aanvallen, kritische blikken van de internationale gemeenschap en veel families die in rouw zijn. Zingen en dansen in een showcompetitie zou bij mij dan niet boven aan de lijst van prioriteiten staan”. En terwijl de context niet precies hetzelfde is zou het niet de eerste keer zijn dat een land vrijwillig niet meedoet. Een aantal kleinere landen in de Balkan zoals Montenegro, Noord-Macedonië en Bulgarije deden niet mee met het songfestival van 2023, die landen vonden het destijds te duur. Maar Huffnagel denkt dat ook daarvan de kans klein is “Het Songfestival is ook een uitstekende kans voor Israël en voor de Israëliërs om even aan iets anders te denken”. Israël gaat dus hoogstwaarschijnlijk gewoon meedoen met het Songfestival, en misschien zingen wij straks hardop mee.

+ berichten