Daklozen in Breda ontbreken in de tellingen

Tijdens de wintermaanden komt de harde realiteit van een bepaalde bevolkingsgroep naar voren: de daklozen. In deze periode van het jaar worstelen ze met de koude weersomstandigheden. In Breda speelt dit probleem ook, alleen is er geen concreet beeld van het aantal daklozen in de stad. Dit omdat er geen telling is gehouden.

Om een beter beeld te krijgen van het aantal daklozen in Breda wordt er op 11 april 2024 een European Typology of Homelessness and Housing Exclusion (ETHOS) telling gehouden. Dit tellen wordt in Europa gezien als de best onderbouwde manier om de dakloosheid te meten. In deze ETHOS telling worden verschillende groepen meegenomen: mensen die leven in een openbare ruimte, mensen in de noodopvang, mensen in een tijdelijke opvang, mensen die uitstromen uit een instelling. Maar ook mensen in niet-conventionele woonplekken (zoals een auto of een kraakpand), mensen die tijdelijk verblijven bij familie of kennissen en mensen met dreigende huisuitzetting. Volgens kansfonds is deze ETHOS telling vollediger dan een telling van het CBS, omdat het CBS een schatting maakt en de ETHOS een daadwerkelijke telling is.

De gemeente Breda heeft een winteropvang voor de dak- en thuisloze mensen beschikbaar gesteld. Deze gaat open zodra het in de nacht gaat vriezen, of als er code rood afgekondigd wordt door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).  

De Doorstroomvoorziening (DSV) heeft het opvanglimiet bijna bereikt. Mocht het in de nacht gaan vriezen, of het KNMI geeft code rood af, gaat de ‘regeling winteropvang en extreem weer’ in. Het doel hiervan is om gezondheidsschade van dakloze mensen door de kou en het extreme weer te voorkomen. Hiervoor is extra capaciteit nodig. Deze nachtopvang is beschikbaar van 21:00 tot 8:00. Er is ook dagopvang beschikbaar maar hiervoor zijn andere locaties beschikbaar gesteld, laat gemeente Breda weten.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...