December zonder kerst: Wat als je geen kerst viert? 

Kerst commercials, kerst films, kerst-specials van programma’s, kerst afleveringen, zelfs de radiostations lopen over in de kerstmuziek. Kerst domineert de laatste weken van het jaar. Twee weken vakantie en dubbel betaald worden voor werken tijdens de kerst, allemaal voordelen. Maar hoe zit het met de mensen die geen kerst vieren?  
 
Niet iedereen in Nederland viert kerst. Sommigen vanuit geloofsovertuiging, sommige omdat ze de ‘geforceerde gezelligheid’ niks vinden, en anderen omdat ze het een commercieel gedoe vinden. Vorig jaar bijvoorbeeld werd in de Telegraaf geschreven dat kerst te commercieel is. Een van die mensen die geen kerst viert is Esma – zij viert geen kerst vanwege haar geloof de Islam.  

Ondanks dat Nederland in het teken staan van kerst, voelt Esma haar niet vreemd in deze tijd. Voor haar zijn de kerstdagen geen bijzonderheid: ‘’Ik ga gewoon door met mijn eigen leven zoals normaal.’’ De 20-jarige kiest er dan juist voor om de gaten op te vullen waar anderen liever vrij zijn. ‘Ik ga liever werken, want het is dan ook dubbel betaald. Terwijl mijn collega’s niet kunnen werken door de kerst spring ik in. Het is dan een goede kans om wat extra’s bij te verdienen,’’ legt ze uit.

Hoewel kerst vieren van haar geloof niet mag, snapt Esma wel waarom een groot gedeelte van de bevolking dit wel doet. Zij herkent zich in het vieren van een eigen feestdag, het Suikerfeest. ‘’Na het vasten in ramadan vieren wij het feest. In drie dagen gaan we gezamenlijk met de hele familie samen gezellig eten en kletsen. Kleine kinderen krijgen snoep en er zijn leuke activiteiten zoals naar de Efteling gaan. Ik vier zelf ook Suikerfeest en wordt er gelukkig van. Ik zie dat mensen gelukkig zijn tijdens het vieren van kerst, net zoals wij. Dat is alleen maar goed!’’  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55