Op zoek naar een eigen huis in Den Bosch: is de starterslening een oplossing voor jou?

Voor starters op de woningmarkt heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch een starterslening in het leven geroepen. Deze starterslening wordt gebruikt als een steuntje in de rug voor starters op de woningmarkt. Is deze lening een goede zet voor hen? Wat zijn de voor-en nadelen van de starterslening? En is de starterslening een goede oplossing voor de woningnood?

Wat is nou precies een starterslening? Een starterslening is een lening die je in veel gemeenten in Nederland kan krijgen. Je kunt hem krijgen bovenop je maximale hypotheek. Hiermee kun je met het geleende geld wellicht toch je eerste woning kopen. Over deze extra lening betaal je de eerste drie jaar geen aflossing en rente. Na die drie jaar begin je met aflossen en rente betalen. Die rente ligt momenteel op 3,6%. De lening loopt, net zoals een hypotheek, voor een periode van 30 jaar.

Mijn eerste eigen huis

Deze lening kun je dus krijgen vanuit de gemeente. Hiermee  kun je wellicht een huis kopen dat  je met je maximale hypotheek niet kan betalen. Het kan dus als extra zetje gebruikt worden om te zorgen dat jij je eerste huis kan kopen. Ook betaal je zoals eerder gezegd de eerste drie jaar geen aflossing en rente. Dat betekent dat je dus in het begin geen extra maandlasten hebt. Eindelijk kun je opboksen tegen de grote spelers in de woningmarkt.

Foto: Gerhard Nijenhuis via www.doelbeelden.nl

Oh, er is meer…

Fijn. Je hebt eindelijk je eerste huis. Je hebt een stabiele baan. Je blijft er werken en verdient prima. In die jaren heb je dezelfde functie bekleed. Je verdient dus nog steeds hetzelfde. We zijn inmiddels drie jaar verder en nu begint ineens ook de aflossing van je starterslening. Je maandlasten zijn ineens hoger, terwijl je inkomsten nog steeds hetzelfde zijn. Je belt even met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland en vraagt om een hertoets. Na die hertoets vertelt de SVn jou dat je nog even mag wachten met aflossen en rente betalen, maar over twee jaar moet je écht gaan betalen. Maar wat nou als je over twee jaar nog steeds hetzelfde inkomen hebt? Of wat als inflatie stijgt? Je begint je toch een beetje zorgen te maken.

Vervolgens hoor je onlangs in de Bossche raadsvergadering dat door de  starterslening die jij krijgt van de gemeente, woningen ineens nog duurder worden. Volgens verschillende lokale politici in Den Bosch gaat er meer geld naar vastgoed, dus houden de woningverkopers hier rekening mee. Gelukkig vind je een onderzoek van het Kadaster waarin juist dit wordt onderzocht. Worden woningen duurder als er startersleningen worden verstrekt? Het Kadaster schrijft in april 2019 dat er geen effect zit in de prijs als er startersleningen in het spel zijn. Gelukkig, denk je, maar dan vertelt een politicus over hetzelfde onderzoek. Zij vertelt dat het onderzoek heeft plaatsgevonden tussen 2008 en 2018. “De huizenmarkt was toen een stuk minder krap dan de huidige”, wordt er gezegd. Heeft de starterslening dan wel echt een goed effect?, denk je dan.

Als laatste begin je ineens na te denken over de rente. De gemiddelde rente voor een hypotheek lag op het moment van kopen van de woning rond de 4 procent. Dan kijk je even de papieren van je starterslening door en zie je dat de rente van deze lening 3,6 procent is. Hij ligt lager dan je hypotheekrente, maar het is ook een aanzienlijk bedrag bovenop je lening dat  je ook moet betalen.

Is de starterslening iets voor jou?

Wat is nou dan de beste oplossing? Lang verhaal kort: een starterslening kan voor jou echt wel voordelig zijn. Hou er alleen rekening mee dat de starterslening er vanuit gaat dat je inkomen stijgt. Als de inflatie bijvoorbeeld stijgt of jij je baan verliest, kun je in de knoop komen met een starterslening. Als jij er zeker van bent dat je na drie jaar kunt beginnen met aflossen van je starterslening, dan is deze lening voor jou wellicht een mooie oplossing. Raadpleeg voor de zekerheid een financieel adviseur. Hij kan jou precies vertellen wat de beste keuze is met jouw inkomen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

41% van de onbedoeld zwangere vrouwen geen anticonceptie gebruikt

“Wij zien inderdaad dat een groot aantal vrouwen geen...

Daling aantal mbo-studenten: De Rooi Pannen meldt een stijging 

Het aantal mbo-studenten in Nederland is afgelopen jaar verder...

Brabants onderonsje eindigt zoals het begon

Het Brabantse onderonsje tussen Helmond Sport en FC Den...

Van Dale schrapt verkiezing ‘Woord van het Jaar 2024’: voor het eerst geen publiekelijke stemming

Van Dale Uitgevers heeft besloten de jaarlijkse Woord van...