Den Bosch ziet af van maatregelen op het Hooghemaal: ‘aanrijdingen van watervogels is niet erger dan anders’

Publicatiedatum:

De gemeente ‘s-Hertogenbosch gaat geen actie  ondernemen om het  doodrijden van watervogels op het Hooghemaal in Rosmalen terug te dringen. Volgens de gemeente komen er op die weg niet meer incidenten voor dan op andere wegen. Het gaat volgens haar om ‘incidentele gevallen’.

Volgens partij de Bossche  Groenen komen er dagelijks klachten binnen over het Hooghemaal in Rosmalen. Het gaat over (water)vogels die aangereden worden. “Het is een horrorweg voor dieren”, verklaart Mijke Pol, bestuursvoorzitter van de Bossche Groenen. “De plaatsing van de weg is heel onhandig, aan beide kanten van de weg liggen diepe watergangen. Eén van deze watergangen heeft een breed natuurgebied met weelderig riet. Dit is een enorm aantrekkelijke broedplaats voor watervogels zoals zwanen. Omdat de vogels aan beide kanten van de weg voedsel zoeken, worden ze vaak geschept ’, aldus Pol. Volgens haar kan dit opgelost worden door een verlaging van de maximumsnelheid en het installeren van borden en gaas langs de weg om het aantal vogelaanrijdingen te verminderen. Dit verzoek richtte de Bossche Groenen eerder aan het college van B en W.

Het Hooghemaal in Rosmalen – foto Oliver Smits

Het Bossche college  heeft nu besloten niet in te grijpen. “We zien er de noodzaak niet van in”, zegt het college.  “We kunnen er niet van uitgaan dat alle meldingen die binnenkomen van gestorven vogels daadwerkelijk te maken hebben gehad met een aanrijding. Er zijn ook andere doodsoorzaken, bijvoorbeeld vogelgriep.” Ook zien ze het nut van de veiligheidsborden niet in, aangezien  de automobilisten uit zichzelf stoppen als ze een (water)vogel zien oversteken. Volgens het college  is een verlaging van maximumsnelheid ook geen optie omdat  dit een ‘belangrijke ontsluitingsweg’ is, waardoor het verkeer vlot door moet rijden.

De gemeente wil de Bossche Groenen niet tegemoet komen. Toch geven ze niet op. “Natuurlijk is dit een tegenslag. Ik ben het ook helemaal niet eens met de uitspraak van de gemeente, vooral door de  slappe argumenten. Maar we stoppen hier niet. We zullen ervoor zorgen dat ook de zwanen en de rest van de vogels zich veilig kunnen voelen in dat gebied”, zegt een vastberaden Pol.  

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...