Er is een onterecht noodbevel afgevaardigd richting de protesten van Farmers Defence Force (FDF). Het noodbevel moet worden ondertekend door de burgemeester van Den Haag, alleen is dat niet gebeurd. Daarnaast heeft de Tweede Kamer zich ook bemoeid met de FDF-protesten. Zo heeft de voorzitter van de Tweede Kamer de gemeente van Den Haag advies gegeven over de aanpak van het FDF-protest. Volgens demonstratie-jurist Max Hazekamp, gaat dit tegen het demonstratierecht.
Noodbevel
Tijdens het meest recente protest van FDF is er een noodbevel afgevaardigd door een bestuurslid uit de Haagse gemeente. Hiervoor hoort eigenlijk de burgemeester zelf een goedkeuring te geven, dus niet via iemand anders. Alleen is dat bij de FDF-protesten wel gebeurd. De burgemeester was namelijk niet aanwezig op het moment van ondertekening. Dit blijkt uit een stuk uit het dagboek van de burgemeester wat opgevraagd is door FDF. Het noodbevel en het verbod op het protest is afgevaardigd, omdat FDF niet op tijd had aangekondigd te gaan demonstreren.
“WE ZIJN BESODEMIETERD”
- Sieta van Keimpema
Sieta van Keimpema is de woordvoerder van FDF. Ze beweert dat de Tweede Kamer en de Haagse gemeente fraude heeft gepleegd met het noodbevel, omdat de getekende niet gerechtigd was. Daarnaast is van Keimpema het niet eens met de bemoeienis van de Tweede Kamer over het demonstreren. Ze vindt dat iedereen dat recht moet hebben. Hazekamp vindt het twijfelachtig. Ook de Tweede Kamer heeft recht op meningsuiting, maar hij vindt het demonstratierecht tevens ook belangrijk.
FDF voelt zich minder gehoord dan Extinction Rebellion (XR), omdat zij meerdere weken kunnen blijven protesteren zonder noodbevel te ontvangen. Zo beweerde een Haagse boer veel hardhandiger gearresteerd te zijn tijdens het boerenprotest, dan dat de XR-demonstranten gearresteerd worden. Ook Max Hazekamp ziet weldegelijk verschil, met name ook in die aanpak. Desondanks heeft de burgemeester van Den Haag het protest van XR op de A12 heeft afgekeurd. Ze worden volgens hem redelijk met rust gelaten en was de inzet van de waterkannonnen meer “een zomers-speelmomentje, maar zeker geen daad van agressie.” De burgemeester en het bestuur van Den Haag hebben hier niet op gereageerd.
Farmers Defence Force
FDF wil een soepeler klimaatbeleid. Tweede Kamervoorzitter Bergkamp heeft het verzoek om te protesteren bij de Tweede Kamer geweigerd, daarmee wordt de druk voor een groot gedeelte van hun schouders getild. De demonstranten van FDF zijn daardoor op dezelfde gebieden te vinden als XR. Het meest recente protest is door een lid van het bestuur van Den Haag ingedampt, door onder andere het gebruik van trekkers te verbieden. Alhoewel een paar symbolische trekken zijn toegestaan, moet FDF toch een hoop van haar trekkers thuislaten. Dit is pas een dag van tevoren beslist.
Extinction Rebellion
XR wil een strenger klimaatbeleid en pleit onder andere voor het afschaffen van fossiele subsidies. XR zijn nu al een lange tijd aan het protesteren en lijkt niet van plan te gaan stoppen. Ze bezetten vooral De Koekamp (het veld naast het Malieveld) en de A12 tijdens hun protesten, omdat het dicht bij de Tweede Kamer is.